Duurzaamheid

Advies

Je staat er niet alleen voor om je (ver)bouwwerken duurzaam aan te pakken. Wil je weten of je plannen een duurzaamheidstoets zouden doorstaan, dan kan je praktische informatie om energiebewust en met duurzame materialen te werken terug vinden in enkele overzichtelijke brochures, zoals 'De praktische gids voor wie binnenkort wil bouwen of verbouwen'. Ook op de website van het Vlaams energieagentschap vind je voorstellen om het energiezuinig aan te pakken. Een technische stap-voor-stap uitleg voor muur en dakisolatie vind je op http://www.bouwdetails.be/

Energieprestatieregelgeving

Zowel bij nieuwbouw als bij grotere verbouwingen is het noodzakelijk te voldoen aan de energieprestatieregelgeving. Voor woongebouwen met een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning vanaf 1 januari 2010 verstrengt het E-peil van E100 naar E80. Daarnaast wordt vereist dat de buitenmuren en daken van alle types gebouwen beter geïsoleerd worden. Een overzicht van de energie-eisen voor bouwwerken vind je onder deze link.
Waar hou je rekening mee? Thermische isolatie, goede oriëntatie van het gebouw, een energiezuinige verwarmingsinstallatie, ventilatie, een gezond binnenklimaat,.... Probeer ook even na te denken over een slimme indeling van de leefruimten en een verstandig gebruik van energievriendelijke toestellen.

Energieprestatiecertificaat

Sedert 1 januari 2009 is het energieprestatiecertificaat (EPC) bij de verkoop en verhuur van woningen verplicht.
Dit certificaat informeert de potentiële kopers en huurders over de energetische kwaliteit van het gebouw en over de kosten voor een eventuele verbetering van de energieprestatie van het gebouw. Een energiedeskundige type A in je buurt vind je via de energiedeskundigensite.

Premies

Wil je duurzaam en bijgevolg ook energiezuinig bouwen of verbouwen dan kijk je best eens na of je in aanmerking komt voor een premie.

Planadvies bij bouwen en verbouwen

Duurzaam wonen betekent meer dan enkel een huis bouwen dat lang mee gaat. Duurzaam wonen houdt ook rekening met het gebruik van ecologische materialen, energieverbruik, isolatie, ventilatie, opwekken van groene stroom, flexibiliteit en aanpasbaarheid. Een duurzame woning is niet alleen een woonst die gezond en aangenaam is om in te wonen. Wie bij het (ver)bouwen van een woning duurzaam denkt, bewijst ook het milieu een gunst. Een duurzame woning betekent wel wat extra investering, maar die win je terug met ondermeer premies en een lagere energiefactuur.

Het stadsbestuur vindt het belangrijk dat de huizen die momenteel worden gebouwd of verbouwd zo duurzaam mogelijk zijn. Daarom biedt het stadsbestuur, i.s.m. de provincie aan de kandidaat (ver)bouwer de mogelijkheid om aan een goedkoop tarief advies in te winnen.

Deze adviezen worden gegeven door ZonneWinDT vzw en Westkans vzw. ZonneWinDT is al meerdere jaren actief in de duurzame woningbouw. Zij beschikken over een divers team met zowel technische als architecturale kennis. Westkans bouwde heel wat ervaring op omtrent toegankelijkheid en meegroeiwonen. Meegroeiwonen is nog niet zo bekend, maar maakt zeker ook deel uit van duurzaam wonen. Het stelt de levenslange bruikbaarheid van een woning voorop door van in de ontwerpfase al rekening te houden met veranderende behoeften, bv. afnemende lichamelijke mogelijkheden of een veranderde gezinssamenstelling. Het betekent bv. een ruime kamer beneden voorzien zodat er later een bad- of slaapkamer kan ingericht worden, voldoende circulatieruimte voorzien, deuren breed genoeg maken, drempels vermijden, enz. Hierdoor vermijd je dat je achteraf grote ingrepen moet doen die in sommige gevallen zelfs niet meer mogelijk zijn.

De kostprijs van het advies is afhankelijk of ZonneWinDT bij u thuis komt of niet. Dankzij de financiële steun van de provincie en dankzij de bijkomende financiële steun van het stadsbestuur betaalt u :

€ 12,5 voor advies duurzaam bouwen zonder plaatsbezoek
€ 25 voor advies duurzaam bouwen met plaatsbezoek
€ 12,5 voor advies meegroeiwonen (plaatsbezoek inbegrepen)
€ 20 of € 32,5 voor een combinatie van beide adviezen
Alle info en aanvraagformulieren kun je vinden op www.west-vlaanderen.be/woonloket.
 
Passief wonen

In een ‘Passief-huis' moet je bijna geen energie in een woning stoppen om comfortabel te wonen. Wat warmte afgeeft (verlichting, toestellen, mensen,... ) wordt gebruikt als verwarming. De gratis warmte van de zon wordt volop benut in de winter en geweerd in de zomer. Door aangepaste isolatie- en ventilatietechnieken te gebruiken kan je een aangenaam binnenklimaat creëren. Uiteraard zijn ook de inplanting van het gebouw, de bereikbaarheid, de oriëntatie, het waterverbruik en de materiaalkeuze van groot belang.
De stad Blankenberge wenst actief mee te werken aan deze vorm van wonen.
Voor verdere algemene informatie kan je terecht bij het passief huis platform. Een technische stap-voor-stap uitleg voor muur en dakisolatie vind je op http://www.bouwdetails.be.

FRGE-lening

Wil je energiezuining verbouwen, kijk dan best eens na of je in aanmerking komt voor de FRGE-lening.
 

  • Deel via facebook
  • Deel via facebook
  • Deel via facebook