Oplaadpalen voor elektrische voertuigen

In Blankenberge zijn er oplaadpalen voor elektrische voertuigen (fietsen, scooters en auto’s) beschikbaar ter hoogte van het Koning Leopold III-plein. Deze installaties kaderen in het EVA-project (Elektrische Voertuigen in Actie) en bestaan uit 6 connectoren voor elektrische fietsen en scooters en uit 2 connectoren voor elektrische auto’s.

Een proefperiode, waarbij iedereen onbeperkt van de oplaadpalen gebruik kon maken, werd afgerond op 31 december 2012. Sedert 1 januari 2013 werden zowel de identificatiemodule als de betaalmodule op de EVA laadeilanden geactiveerd. Dit betekent dat gebruikers voortaan een pasje nodig hebben om hun voertuigen te kunnen opladen.

Dit pasje moet aangekocht worden of is verbonden met een abonnementsformule. Het heeft de vorm van een betaalkaart en wordt uitgegeven door zogenaamde laadserviceproviders.

Met het pasje registreert de laadpaal wie u bent. Dat heeft verschillende voordelen: zo zal de laadinfrastructuur enkel stroom leveren aan klanten die ook in het systeem gekend zijn. Dit vermindert ook het risico op oneigenlijk gebruik van de laadpalen. De identificatie vormt ook een belangrijk onderdeel van de proeftuin. Door de identificatie worden de gegevens over het laadgedrag opgeslagen en ze worden naderhand gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek: we weten dan bijvoorbeeld unieke gebruikers een bepaald laadeiland gebruiken. Op die manier kan het aanbod aan laadeilanden op publiek toegankelijke plaatsen in Vlaanderen verder geoptimaliseerd worden.

Een laadpasje kan besteld worden via de website www.bluecorner.be.

  • Deel via facebook
  • Deel via facebook
  • Deel via facebook