Rijd je met de auto ? Bespaar gemakkelijk € 200 per jaar !

Verkeer is al jaren een hot topic in Vlaanderen, denk maar aan typische berichten in de pers zoals “De benzine- of dieselprijs stijgt zoveel eurocent door prijsstijgingen als gevolg van de stijging van de noteringen van de olieproducten op de internationale markten”, “eventueel hogere accijnzen op diesel”, … maar ook “slimmer en minder verkeer zou heel wat ziekte en sterfte vermijden in Vlaanderen”,…

Kan je nu echt zelf besparen, terwijl je meteen ook de luchtkwaliteit mee verbetert én dus zorgt voor minder ziekte in Vlaanderen? Het antwoord is een volmondig ‘ja’!

200€ per jaar? Echt? Hoezo?

Bij de aankoop van een auto (nieuw of tweedehands) kijken heel wat mensen naar hoeveel liter brandstof de auto verbruikt per 100km. In reclamefolders, catalogussen, websites,… vind je deze informatie zeker terug. In de praktijk komt dit theoretisch verbruik meestal niet overeen met wat je echt verbruikt. Hiervoor hangt heel veel af van je rijstijl. Door je rijstijl aan te passen, kan je vaak gemakkelijk een liter brandstof per 100km minder verbruiken.

Rijd je bijvoorbeeld 15.000km per jaar, dan bespaar je zo aan de huidige dieselprijzen (ca. 1,450€) al 217,5€ op één jaar. Voor benzine (vb. euro95 aan ca. 1,62€) wordt dit 243€/jaar. Je effectieve winst zal afhankelijk zijn van je huidige rijgedrag. Vanzelfsprekend is je winst nog veel groter voor kilometers die je niet met de auto, maar te voet of met de fiets aflegt!

Klinkt goed, hoe begin ik er aan?

Hierbij al een aantal tips op een rijtje:

  • Rij zo veel mogelijk met een constante snelheid en rij daarbij in een zo hoog mogelijke versnelling (zorg dat de motor soepel draait).
  • Laat op tijd je gas los wanneer je een kruispunt, verkeerslicht, ... nadert.
  • Rem op de motor en laat hierbij de motor zo lang mogelijk in dezelfde versnelling. Moderne motoren (injectiemotoren, meestal al vanaf 1990) sluiten automatisch de brandstoftoevoer af zodra je het gaspedaal loslaat.
  • Controleer maandelijks je bandenspanning: te weinig spanning zorgt ervoor dat je veel meer verbruikt en de banden sneller verslijten.
  • Schakel je airco niet continu aan, maar enkel als het echt nodig is.
  • Zet je motor af bij korte stops zoals bij een openstaande brug, spoorwegovergang, wanneer je iemand afhaalt, … Vanaf dat je ongeveer 30 seconden moet wachten is het de moeite waard om je motor af te zetten. Met een moderne wagen is dit zelfs veel minder!
  • Meer tips vind je via www.ikbenrob.be.

Tot slot: de jackpot!

Zoals hierboven al gezegd zijn de goedkoopste kilometers die waarbij je gewoonweg niet met de auto rijdt en kan je zo dus de grootste winst behalen: vaak kan je een autoritje heel gemakkelijk vervangen door een gezond, verfrissend fietsritje. Met een goede fietstas kan je al heel wat boodschappen gemakkelijk meenemen.

Bekijk eens of je met de fiets naar het werk kan: je zal merken dat het in Vlaanderen toch niet zo vaak regent, en toch zeker niet altijd tijdens de momenten waarop je naar of van je werk komt.

  • Deel via facebook
  • Deel via facebook
  • Deel via facebook

Rijd je met de auto ?