Zeg het met bloemen: het samenwerkingsverband van de vier Vlaamse bloemencorso’s

De eerste traditie die in Nederland werd erkend als immaterieel cultureel erfgoed was het Bloemencorso van Zundert. Dat inspireerde de vier Vlaamse bloemencorso’s om samen na te denken over de toekomst. Vroeger vond je in heel wat steden en dorpen bloemencorso’s, maar vandaag leeft de traditie enkel verder in Loenhout, Sint-Gillis-bij-Dendermonde, Wommelgem en Blankenberge.
Omdat veel organisatoren met dezelfde problemen kampen en ze onderling veel van elkaars ervaringen kunnen leren, werd op 3 december 2012 beslist om een werkgroep bloemencorso’s op te richten.
De werkgroep wordt gecoördineerd door LECA, het expertisecentrum voor sociale gebruiken, rituelen en festiviteiten.
Naast vertegenwoordigers van de vier Vlaamse corso’s, de Erfgoedcel Land van Dendermonde en een expert van het CAG, maken ook de mensen van Zundert deel uit van de werkgroep. Vol enthousiasme delen ze hun ervaringen in verband met erfgoedzorg onder het motto ‘samen staan we sterker’.
De werkgroep komt op regelmatige basis samen.

In een eerste fase brengen de corso-organisatoren de sterktes en zwaktes van hun traditie in kaart. Daarna zal gekeken worden naar mogelijke gezamenlijke borgingsacties.

Weetje: het Blankenbergs carnaval werd reeds in 2012 opgenomen in de Vlaamse inventaris voor immaterieel cultureel erfgoed.

Meer info over de bloemencorso's:

 

  • Deel via facebook
  • Deel via facebook
  • Deel via facebook