Ontdek Blankenberge met een gids

Stad Blankenberge biedt de mogelijkheid om de stad te ontdekken met een gratis gids (deelname niet in groepsverband).

Je kan je soort wandeling kiezen naargelang uw persoonlijke interesse:

of als groep kan je tegen betaling gidsbeurten 'à la carte' boeken.

Een leuke extra om aan je wandeling in Blankenberge toe te voegen, is een bezoek aan het Belle Epoque Centrum.

Raadpleeg hier de data van de gratis begeleide wandelingen.

info & reservaties wandelingen à la carte
Belle Epoque Centrum
Elisabethstraat 24
8370 Blankenberge
T 050 636 640
belle.epoque@blankenberge.be
www.belle.epoque.blankenberge.be

Algemene stadswandeling

Halfweg 19de eeuw streek een groeiend publiek in Blankenberge neer en herschiep ‘de stede en de port’ in een internationaal centrum voor toerisme. De aanleg van de spoorlijn Brugge - Blankenberge in 1863 stimuleerde de doorbraak van de stad als toeristisch oord. Villa’s, pensions, hotels en nieuwe woonhuizen schoten als paddestoelen uit de grond. Het zeefront werd dichtgebouwd met aaneengesloten villa’s, een indrukwekkend casino kwam op de plaats van het fort Napoleon. De vissersschuiten, een eeuwenoud beeld op het strand, verhuisden naar een schuilhaven. Tijdens deze wandeling kun je de sporen waarnemen van de evolutie van het vissersdorp Blankenberge tot de bruisende badstad die ze nu geworden is.

Top van de pagina

Art-nouveauwandeling

In Blankenberge dateren nog heel wat woningen uit de periode tussen 1890 en 1914. Rond 1900 kozen verschillende plaatselijke architecten voor vernieuwing. Ze volgden het voorbeeld van Victor Horta en andere Brusselse architecten en opteerden voor de art-nouveaustijl. Algauw volgden de verfraaiing van de gevels en van de terrassen met prachtige wandtegeltableaus.

Wat kwaliteit, variatie en aantal van deze tegeltableaus betreft, hoort Blankenberge bij de Europese topklasse. Grillig smeedwerk, kleurige glas-in-loodramen en mooie sculpturale elementen zijn een meerwaarde voor dit unieke wandelparcours. Je gids kruidt de wandeling met plaatselijke anekdotes en een vleugje nostalgische belle-époquesfeer.

Top van de pagina

Maritieme wandeling

Alhoewel het visserijbedrijf omstreeks 1955 in Blankenberge verdween, bleven heel wat getuigen van dit maritieme erfgoed bewaard. Het havenkwartier met zijn schuilhaven en replica van enkele oude vissersvaartuigen, de vroegere spuikom met zijn sluizen en ‘sashuizen’, de vuurtoren en de havengeul met de staketsels vormen een uniek maritiem decor. Onder leiding van een gespecialiseerde gids herontdek je het maritieme verleden van de oude vissersstad Blankenberge.

Top van de pagina

Data: gratis begeleide wandelingen

Geleide wandelingen-1

Geleide wandelingen-2

 

Top van de pagina