125 jaar bloemencorso

In 2020 vieren we niet alleen 750 jaar Blankenberge. 2020 is ook het jaar waarin het bloemencorso 125 kaarsjes mag uitblazen. Op 31 augustus 1895 ging het bloemencorso namelijk voor de eerste maal uit.

De Corso Fleuri was toen helemaal nog niet het grootse spektakel dat we nu kennen. Het was slechts één van de vele activiteiten die het feestcomité ‘Blankenberghe Fêtes’ voor de zomer van 1895 had voorzien. De eerste bloemenstoet was in feite een kinderfeest op initiatief van het bestuur van de pier en vond dan ook op dit imposante bouwwerk plaats. De deelnemers bestonden uitsluitend uit kinderen, dames en juffrouwen die met bebloemde wagentjes, kruiwagens, hoepels of parasols een jury probeerden te imponeren. Dit initiatief had zodanig veel bijval dat men besloot om het jaarlijks te herhalen. De toegelaten deelnemers werden al gauw uitgebreid en de plaats van het gebeuren verlegde zich naar de Zeedijk. Met steun van het gemeentebestuur werd de bloemenstoet een jaarlijks terugkerend evenement dat duizenden kijklustigen lokte.

Tijdens WO I ging het corso uiteraard niet door, maar na de oorlog werd elk badseizoen opnieuw met een kleurrijke bloemencorso afgesloten. Vanaf de jaren 1920 legde men er zelfs speciale treinen voor in. Ook tijdens WO II ging het corso enkele jaren niet uit. In de jaren na de oorlog groeide het corso onder impuls van burgemeester Devriendt uit tot een groots massaspektakel dat tienduizenden dagjestoeristen lokte. De deelnemers bestonden niet langer uitsluitend uit individuen. Ook grote groepen en heel wat binnenlandse en buitenlandse bloementelers namen toen aan de bloemenstoet deel met zelfgemaakte bloemenwagens waarmee ze zowel de jury als het publiek imponeerden.

De spektakelwaarde van het corso verminderde echter door de groeiende populariteit van amusements- en showprogramma’s op de televisie in de jaren 1960. Het verwachtingspatroon van het publiek veranderde drastisch en vernieuwing drong zich op. Het gemeentebestuur speelde daar begin de jaren 1970 handig op in door een beroep te doen op de befaamde regisseur Remi Van Duyn. Onder zijn regie werd het corso voortaan opgebouwd rond een specifiek thema en vormden ritme, kleur en beweging de belangrijkste componenten van de stoet. Hij werd in 1982 opgevolgd door zijn echtgenote Bieke Van Duyn, die op haar beurt in 1986 opgevolgd werd door Guy Helsen, regisseur bij de toenmalige BRT en later bij VTM. Vanaf 1993 liet zijn opvolger, stadsgenoot Paul Dessein, zich inspireren en leiden door een thematische aanpak. In 2003 namen Jan en Hans Vanquathem de regie over. Vader en zoon Vanquatem zorgden telkens voor een artistiek en esthetisch succes met een fantastische dynamische uitstraling. Vandaag berust de regie bij Hans Vanquatem.

Sinds 2013 is het Blankenbergse corso samen met de 4 andere bloemencorso’s van Vlaanderen (Loenhout, Wommelgem, Ternat en Sint-Gillis-Bij-Dendermonde) opgenomen op de Lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed van Vlaanderen.

Wat 125 jaar geleden begonnen is als een eenvoudig kinderfeest, is vandaag uitgegroeid tot één van de belangrijkste topevenementen van onze stad. Het is een vaste waarde geworden binnen het evenementenaanbod van Blankenberge. Dankzij de grote financiële inbreng van het stadsbestuur en de inzet van velen blijft het Blankenbergse bloemencorso een smaakvol, kleurrijk en bezienswaardig schouwspel waarmee het stadsbestuur niet enkel het hoogseizoen telkens op een spetterende manier wil afsluiten, maar die eveneens bedoeld is om de vele toeristen uit te wuiven en te bedanken voor hun verknochtheid aan onze badstad.

Foto's en filmpjes