75 jaar bevrijding van Blankenberge

English Français Deutsch

Op 9 september is het precies 75 jaar geleden dat Blankenberge door de Canadese Manitoba Dragoons onder leiding van luitenant Eric James werd bevrijd. Daarmee kwam een einde aan vier jaar Duitse bezetting. Lokaal Bestuur Blankenberge laat deze bijzondere herdenkingsverjaardag niet zomaar voorbijgaan en werkte onder de noemer 75 jaar bevrijding van Blankenberge een drieledig herdenkingsprogramma uit. Verwacht je aan een herdenkingsplechtigheid, een lezingenreeks én een expo!

Herdenkingsplechtigheid

Bevrijdingsdag wordt op zaterdag 7 september 2019 herdacht met de traditionele bloemenneerlegging en hulde bij het monument van de bevrijders op het Manitobaplein.

Voorafgaand aan deze plechtigheid is er een academische zitting in het CC Blankenberge. Alle inwoners van Blankenberge zijn welkom op deze speciale herdenkingsplechtigheid. Je dient wel voor 1 september in te schrijven via evenementen@blankenberge.be.

10.30 uur - Consciencezaal, CC Blankenberge (Zeedijk 150)

  • welkomstwoord door burgemeester Daphné Dumery
  • historische toelichting met unieke filmbeelden door stadsarchivaris Pieter Deschoolmeester
  • gesprek met enkele ooggetuigen uit WOII

11.30 uur - Manitobaplein

Plechtigheid met bloemenneerlegging aan het monument van de Manitoba Dragoons.

Lezingen

Ben je geboeid door de geschiedenis van WOII en krijg je maar niet genoeg van dit onderwerp? Kom dan naar de gratis lezingenreeks in het stadhuis (nieuwe locatie!). Drie sprekers geven lezingen over uiteenlopende onderwerpen rond WOII.

De voordrachten vinden plaats in de feestzaal van het stadhuis (J.F. Kennedyplein 1) en starten om 20 uur. Vooraf inschrijven is verplicht. Dat kan door te mailen naar archief@blankenberge.be.

24 oktober 2019: Bevrijding van de Belgische kust

Kristof Jacobs geeft een chronologisch overzicht van de bevrijding van onze kustregio van Bray-Dunes tot Knokke aan de hand van getuigenissen, foto’s en militaire verslagen. Er is bijzondere aandacht voor de samenstelling, bewapening en geschiedenis van de Canadese troepen die onze kust toen hebben bevrijd. Wie waren deze Canucks, welke militaire operaties hadden ze al achter de rug en welke bloedige gevechten stonden hen na de bevrijding van de Belgische kust nog te wachten?

20 november 2019: Een verhaal uit het Duitse concentratiekamp Neuengamme

Kristof Van Mierop vertelt het verhaal van zijn grootvader Roger Vyvey, die door zijn verzetsdaden als politiek gevangene in het concentratiekamp Neuengamme terecht kwam met het kampnummer 44444. Een verhaal over ontmenselijking, systematische vernedering, slavenarbeid, dodenmarsen en één van de grootse scheepsrampen uit de geschiedenis en dit maanden nadat België bevrijd was.

4 december 2019: De Atlantikwall en het 15e Leger

Werner Brouwers geeft een rijkelijk geïllustreerde uiteenzetting over deze aaneenschakeling van kustbatterijen, versterkingen en verdedigingsbunkers die Hitler na de mislukte geallieerde Raid op Dieppe (augustus 1942) liet optrekken van Noorwegen tot aan de Frans-Spaanse grens. Ook de Duitse fortificaties en stellingen in onze stad en het Duitse 15e Leger (15. Armee), de eenheid van de Wehrmacht die instond voor de verdediging van de Atlantikwall, worden uitvoerig toegelicht.

Expo 75 jaar bevrijding van Blankenberge

Deze WOII-expo blikt terug op de bezetting van Blankenberge, de bevrijding van onze stad door de Canadese Manitoba Dragoons en de naoorlogse herdenkingen van deze gruwelijke oorlog.

De tentoonstelling brengt het verhaal van de bezetting en bevrijding van onze stad aan de hand van tentoonstellingsmateriaal dat grotendeels bestaat uit foto’s en documenten uit de collectie van het Stadsarchief-De Benne, militaria van privéverzamelaars, authentieke nooit eerder vertoonde filmbeelden en videogetuigenissen van inwoners.

Gratis toegang.

Datum

12 oktober t.e.m. 8 december 2019

Openingsuren

Van woensdag t.e.m. zondag: van 14 tot 17 uur

Locatie

De Meridiaan, Casinoplein 9 (tegenover het Infopunt Toerisme)