Op 9 september 2024 is het precies 80 jaar geleden dat Blankenberge door de Canadese Manitoba Dragoons onder leiding van luitenant Eric James werd bevrijd. Daarmee kwam een einde aan vier jaar Duitse bezetting. Het lokaal Bestuur Blankenberge laat deze bijzondere herdenkingsverjaardag niet zomaar voorbijgaan en werkte onder de noemer 80 jaar bevrijding van Blankenberge een herdenkingsprogramma uit. Verwacht je aan een academische zitting, een plechtigheid, struikelstenen, lezingen en WOII-gidsbeurten.
PROGRAMMA
Herdenkingsplechtigheid
08.09.2024 - Stadhuis & Manitobaplein
Bevrijdingsdag wordt op zondag 8 september herdacht met de traditionele bloemenneerlegging en hulde bij het monument van de bevrijders op het Manitobaplein. Voorafgaand aan deze plechtigheid is er een academische zitting in de feestzaal van het stadhuis. Iedereen is welkom op deze speciale herdenkingsplechtigheid. Schrijf je in voor 4 september via onderstaande knop.
Inschrijving herdenkingsplechtigheid
Stadhuis, feestzaal - J.F. Kennedyplein 1
- 10 uur: onthaal met koffie
- 10.30 uur: welkomstwoord door burgemeester Björn Prasse
- 10.35 uur: historische toelichting van 80 jaar bevrijding door stadsarchivaris Pieter Deschoolmeester
- 10.45 uur: interview met ooggetuigen uit WOII: Roger Provoost & William De Breuck
- 11.25 uur: optocht van het stadhuis naar het Manitobaplein langs een gedeelte van de historische bevrijdingsroute.
Manitobaplein
- 11.45 uur: Plechtigheid met bloemenneerlegging aan het monument van de Manitoba Dragoons.
Gidsbeurten WOII
04.09 - 08.09 (in kader van Open Monumentendag) - 22.09 - 12.10 - 20.11 - 30.11 - 26.12
Een gids neemt je mee door Blankenberge en vertelt je alles over de geschiedenis van onze stad tijdens WOII. Deelname is gratis.
Meer info op www.belleepoquecentrum.be.
Zin om de volledige WOII-wandeling te ontdekken? Download hier de Erfgoedapp van Faro.
Lezingen
Ben je geboeid door de geschiedenis van WOII en krijg je maar niet genoeg van dit onderwerp? Kom dan naar de gratis lezingenreeks in het stadhuis. Drie sprekers geven lezingen over uiteenlopende onderwerpen rond WOII. De voordrachten vinden plaats in de feestzaal van het stadhuis (J.F. Kennedyplein 1) en starten om 19.30 uur.
Vooraf inschrijven is verplicht via archief@blankenberge.be.
12.09.2024 - Om de doden te eren en de levenden te waarschuwen...
Sis Van Eeckhout realiseerde een succesvolle update van Het Boek der Kampen. Samen met zijn vader Ludo Van Eck (auteur van het originele Boek der Kampen) bezocht hij àlle nazikampen.
Zijn vader overleefde Dachau, zijn moeder Ravensbrück en Mauthausen. Sis van Eeckhout verhaalt op heel eigen wijze de opkomst van het nazisme, de vervolging van verzetsstrijders, Joden en minderheidsgroepen, de medeplichtigheid van de bedrijfswereld, de mythe van Versailles, de misrekening van Groot-Brittannië en Frankrijk. Maar vooral schetst hij de gruwel van de concentratiekampen waar miljoenen mensen door de nazis werden vernederd, gemarteld, uitgehongerd, ontmenselijkt en vermoord. Een lezing om de doden te eren en de levenden te waarschuwen.
19.09.2024 - De Belgische marine tijdens WOII
In mei 1940 waren heel wat Belgische schepen en vissersschepen naar Frankrijk en vervolgens naar Engeland gevlucht. Daar werd de Royal Navy Section Belge opgericht die al gauw voor belangrijke opdrachten werd ingezet. In deze lezing van ex-marinier Johnny Geldhof kom je alles te weten over de geschiedenis van deze
bijzondere marinesectie tijdens WOII tot aan de ontbinding ervan in februari 1946.
26.09.2024 - De geschiedenis van het verzet in België/Vlaanderen tijdens de Tweede Wereldoorlog
De geschiedenis van het verzet is complex, divers en tegenstrijdig. De naoorlogse herinnering doet vaak geen recht aan die geschiedenis. Het ene verzet krijgt een zichtbare plek in de herdenking terwijl het andere verzet tot vandaag onzichtbaar blijft.
Globaal genomen is er in België bovendien een andere herinnering aan het verzet boven en onder de taalgrens. Historicus Bruno De Wever belicht met deze lezing de ontwikkeling van het verzet tijdens de oorlog, met oog voor de verschillende vormen van verzet en de politieke en sociale achtergrond. Ook de ontwikkeling van de verzetsherinnering na de oorlog komt aan bod.
Struikelstenen
Herdenken om niet te vergeten
In 2024 viert de stad 80 jaar bevrijding van Blankenberge, in 2025 is de herdenking van 80 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog. Het lokaal bestuur vindt het belangrijk deze periode niet te vergeten en de slachtoffers van het nazisme te blijven eren.
Een struikelsteen is een gedenksteen van 10x10 cm groot, die in het voetpad voor de (laatste) verblijfplaats van slachtoffers van het nazigeweld wordt geplaatst. De stenen zijn van beton en op de kop zit een messingplaatje, waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van overlijden of bevrijding zijn gestanst.
De struikelstenen zijn een herinnering aan het feit dat democratie en mensenrechten waardevol en kwetsbaar zijn. Individuen of verenigingen kunnen een aanvraag doen. Eén keer per jaar zal de stad de struikelstenen plaatsen.
Meer info op www.blankenberge.be/struikelstenen.