Fiberklaar RSS

Fiberklaar komt met zijn open glasvezelnetwerk in een tweede fase naar het gebied ten noorden van de Koning Albert-I-Laan, na een eerdere fase in het gebied ten zuiden ervan. Een gratis huisaansluiting geeft een woning toegang tot het open glasvezelnetwerk.

Na een succesvolle campagne in Blankenberge Midden-Zuid, plant Fiberklaar de uitrol van zijn open glasvezelnetwerk in Blankenberge Kust. In het gebied ten noorden van de Koning Albert-I-Laan plant het nutsbedrijf 11.700 huisaansluitingen. Er loopt hiervoor een uitgebreide informatiecampagne met onder andere een online infomoment op 26 oktober en een fysiek infomoment op 29 oktober. De huisaansluiting van Fiberklaar is gratis en geeft inwoners en tweedeverblijvers toegang tot het open glasvezelnetwerk. Hiermee zijn ze vrij om een glasvezelabonnement af te sluiten bij een van de deelnemende internetproviders.

In februari van dit jaar koos Fiberklaar Blankenberge als de eerste locatie om van start te gaan in West-Vlaanderen, waarmee het ook de eerste kustgemeente werd. Nadat meer dan een vijfde van de inwoners in het aansluitbare gebied ten zuiden van de Koning Albert-I-Laan een gratis huisaansluiting heeft aangevraagd, kondigt Fiberklaar nu een nieuwe fase aan ten noorden van de stad, met 11.700 potentieel aansluitbare adressen

Het lokaal bestuur wil zoveel mogelijk inwoners en tweedeverblijvers de mogelijkheid bieden om toegang te krijgen tot de internettechnologie van de toekomst. Deze tweede fase is daarom een logische stap en een verdere blijk van de digitale ambities als kustgemeente. Het bestuur kijkt erop toe dat de toekomstige werkzaamheden efficiënt en met zo weinig mogelijk hinder voor de burger verlopen.

Gratis huisaansluiting

Fiberklaar beoogt het volledige aansluitbaar gebied fiberklaar te maken met gratis huisaansluitingen. Deze aansluiting komt in de vorm van een fibercontactdoos waardoor de woning toegang krijgt tot het glasvezelnetwerk.?De gratis huisaansluiting verandert verder niets aan de bestaande internetaansluiting.

In nauw overleg met zowel het bestuur als de inwoners gebeurt de aanleg zoveel mogelijk in combinatie met andere infrastructuurwerken om eventuele overlast tot een minimum te beperken. 

Open netwerk

Als nutsbedrijf biedt Fiberklaar zelf geen internetabonnementen aan. Internetproviders kunnen via het open netwerk van Fiberklaar hun fiberdiensten aanbieden. Wel hebben inwoners hiermee zelf de keuze of, en bij welke telecomprovider ze een fiberabonnement nemen voor bijvoorbeeld internet, digitale TV, clouddiensten, gaming, VR, streaming of telefonie. Dit maakt het ook mogelijk om eenvoudig te switchen tussen de operatoren die gebruik maken van het open netwerk omdat ze allemaal van hetzelfde netwerk gebruikmaken. 

Informatiemomenten? 

Hierbij kunnen inwoners met alle vragen over de technologie en de mogelijkheid om hun woning aan te sluiten terecht op een specifieke webpagina voor de gemeente en tijdens twee informatiemomenten.

  • 26 oktober om 19.30 uur: een online infomoment
  • 29 oktober vanaf 14 uur: in Kusttheater ’t Colisée (Kerkstraat). 
     

Inschrijven voor deze infomomenten kan via fiberklaar.be/blankenberge

Wat is fiber? 

Fiber is een kabel van glas, zo dun als een haar. Dankzij deze vezel kunnen enorme hoeveelheden data via lichtsignalen verstuurd worden in heel korte tijd en over enorme afstanden. Een groot voordeel is dat de draad ongevoelig is voor invloeden van buitenaf, waardoor er nooit een negatief effect is op de hoeveelheid data die kan doorkomen.

De grote voordelen van glasvezel

Oneindige hoeveelheid data - We doen steeds meer dingen tegelijk online: gamen, films en series streamen, bestanden downloaden, thuiswerken ... Met fiber kan je met het hele gezin probleemloos samen online zijn tegen lichtsnelheid, met een haarscherpe kwaliteit en zonder haperingen. Fiber kan namelijk virtueel oneindige hoeveelheden data aan en is klaar voor alle toekomstige ontwikkelingen. 

Eigen aansluiting - Met fiber beschik je over je eigen aansluiting. Je hoeft jouw verbinding met niemand te delen en hebt geen last van digitale spitsuren. Zo is jouw verbinding steeds snel en stabiel en krijg je de internetsnelheid die de internetprovider belooft.

Slimme keuze voor je huis - De altijd betrouwbare lichtsnelheid van glasvezel is daarnaast ongeëvenaard voor zowel het verzenden als ontvangen van gegevens. Het kan bovendien voor een meerwaarde van je woning zorgen. 

Gepubliceerd op dinsdag 20 september 2022 14 u.