Waarom laat ik me best vaccineren?

COVID-19-vaccinaties

"Je laten vaccineren is het beste plan, zodat het leven straks weer starten kan."

Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons oude leven kunnen oppikken.

Het casinogebouw van Blankenberge zal dienstdoen als vaccinatiecentrum. Blankenbergenaars en inwoners van Zuienkerke kunnen zich op deze locatie laten inenten. Alle informatie over het vaccinatiecentrum vind je hier

Vrijwilligers gezocht: help je mee om het COVID-19-virus te verslaan? Wacht dan niet langer om je aan te melden via de website van Eerstelijnszone Oostkust. De Eerstelijnszone is onder meer op zoek naar vrijwilligers voor het toedienen van de vaccins, administratie, logistiek, coördinatie, apothekers, artsen, (...).

Waarom zou jij je laten inenten?

Doe het voor jezelf

COVID-19 kan een slopende ziekte zijn en het valt niet te voorspellen hoe ziek je ervan wordt. Je kan een milde versie doormaken, met symptomen die doen denken aan griep. Maar sommige mensen worden helaas veel ernstiger ziek en hebben zelfs intensieve zorg nodig. 

Vaccins gelden als de veiligste, succesvolste en goedkoopste manier om ziekte te voorkomen. De coronavaccins zijn erg doeltreffend. De kans dat je na vaccinatie nog COVID-19 oploopt, is dus véél kleiner dan wanneer je je niet laat vaccineren. 

Doe het voor elkaar

Een vaccin beschermt het individu. Maar als voldoende mensen gevaccineerd zijn, dan is een ganse gemeenschap beschermd. Als je je laat vaccineren, bouw je dus mee aan groepsimmuniteit om zo controle te krijgen op dit virus en het uit de samenleving te krijgen.

Voor je (kwetsbare) geliefden of patiënten

Laat je je vaccineren, dan werp je meteen ook een dam op voor zij die zich omwille van onderliggende gezondheidsproblemen niet kunnen laten vaccineren (bv. iemand die een acute kankerbehandeling krijgt of zwangere vrouwen). Ook is vaccinatie belangrijk als je als zorgverlener of met risicogroepen werkt. Zo is de kans klein dat je anderen besmet.

Voor onze zorgverleners

Dankzij vaccinatie is er minder kans dat je naar de huisarts moet of in het ziekenhuis belandt met complicaties door COVID-19. Het zorgsysteem is afgelopen jaar zwaar onder druk komen te staan door het hoge aantal coronabesmettingen en de talrijke hospitalisaties. Laat je dus vaccineren, zo help je ook de zorgverleners die altijd klaar staan voor jou.

Waarom je laten vaccineren tegen het coronavirus belangrijk voor je is:

www.laatjevaccineren.be: via deze website vind je alle info over het vaccinatieprogramma, de volgorde van het vaccineren, de beschikbaarheid, veiligheid en werking van de vaccines.