Aanpassing parkeerbeleid in 2020 RSS

Vanaf 1 januari 2020 verandert het parkeerbeleid in Blankenberge.

Met de aanpassing van het retributiereglement wil het Lokaal Bestuur Blankenberge meer comfort voor de inwoners en wil ze bezoekers meer sturen richting de randparkings.

Wat verandert er precies?

Zones

De volledige bebouwde kom wordt blauwe zone, uitgebreid met een betalende rode zone in het centrum en een betalende oranje zone aan de rand.

Het nieuwe parkeerbeleid kan je hier bekijken

Tarieven

  • We gaan van drie abonnementstarieven naar één enkel tarief! Elk abonnement kost voortaan € 125 voor een jaar.
  • Het uurtarief is 7 dagen op 7 van toepassing in plaats van enkel tijdens weekends, schoolvakanties en op feestdagen.
  • In het centrum (= rode zone) stijgen de tarieven terwijl aan de rand (= oranje zone) de tarieven dalen. Zo wil het Lokaal Bestuur parkeren aan de rand stimuleren en de binnenstad meer ademruimte geven.

Bewonersparkeren

De eerste bewonerskaart is vanaf nu gratis, de tweede kost € 75 en alle volgende kaarten € 125.

De startdatum van zowel de bewonerskaarten als abonnementen starten voortaan op de dag van de aankoop en zijn een volledig jaar geldig.

Digitalisering

De huidige parkeermeters worden vervangen door parkeermeters met nummerplaatingave. Een parkeerticket, abonnement of bewonerskaart voorleggen is niet meer nodig want ze zijn nummerplaatgebonden. De controle gebeurt elektronisch met een scancar.

Zowel abonnementen als bewonerskaarten kunnen via het elektronisch loket op de website van de parkeerbeheerder aangevraagd worden.

Tweedeverblijvers

Als tweedeverblijver moet je geen attest als bewijs van tweede verblijf meer ophalen in het stadhuis. Het aanslagbiljet x-1 geldt als bewijs om als tweedeverblijver een bewonerskaart of abonnement te verkrijgen.

Zorgverstrekkers

Het zorgparkeren wordt geïntroduceerd. Eigenaars of huurders kunnen voortaan de zone voor hun garagepoort of hun oprit ter beschikking stellen van zorgverstrekkers die een consultatie doen in de buurt, met een maximum van 1 uur. Dit wordt kenbaar gemaakt door middel van een speciale sticker die afgehaald kan worden in de OPC Parkingshop of in het Infopunt Toerisme.

Gepubliceerd op woensdag 4 december 2019 14 u.