Provinciale dag Willemsfonds West Vlaanderen

grote weergave Melkmuseum Blankenberge (Franky Maelstaf) Alle foto's - 1 ©Franky Maelstaf
Een dag van gezellig samenzijn en ideale kans om enkele markante facetten van de stad Blankenberge te ontdekken. Kies voor de luisterrijke “Belle Epoque” periode, een stukje Maritiem Erfgoed, een terugblik op de Zuivelindustrie van weleer, of voor het natuurgebied “De Fonteintjes” duinen & strand.

BELLE EPOQUE CENTRUM: Module A
Maak onder de kundige leiding van een gids kennis met de luister uit de gloriejaren van de Belle Epoque. Op het einde van de 19de eeuw, onder invloed van een opkomend elitair kuurtoerisme, groeit het bescheiden vissersstadje explosief en wordt op enkele decennia tijd een mondaine badplaats. In deze bloeiperiode, worden prachtige villa's, luxueuze hotels en prestigieuze openbare gebouwen opgetrokken zoals de Pier, en de Paravang. Je wordt ondergedompeld in de zorgeloze, feestelijke sfeer die Blankenberge destijds uitstraalde. Een interactieve tentoonstelling met affiches, postkaarten, kledingstukken, tal van foto's en filmmateriaal vertelt een nostalgisch verhaal. Bewonder ook enkele prachtige exemplaren van wandtegeldecoratie en ontdek wat de invloed van art nouveau betekende in Blankenberge.
HET SCUTEMUSEUM: Module B
Sinds 01 mei 2008 beschikt de vzw De Scute over een bescheiden museum op de bovenverdieping van de Scuteloods. Voorwerpen, tekeningen, foto's en dvd's getuigen er van de Blankenbergse visserij uit vorige eeuwen, en van het herbouwen van de legendarische Blankenbergse schuit. Blikvanger is een groot schaalmodel van deze schuit. Het ontstaan van Blankenberge van nederzetting tot vissersgemeenschap, de gilde van de vrije visserij, de vismethodes, geloof en bijgeloof in de gesloten vissersgemeenschap, de haven en de teloorgang van de Blankenbergse visserij komen er aan bod. De eigen verzameling is aangevuld met stukken uit de collectie Bayot, een industrieel uit Ecaussines. Hij legde een imposante verzameling aan van voorwerpen die herinneren aan de scheepvaart en scheepsbouw in vorige eeuwen
DE FONTEINTJES: Module C
De Fonteintjes zijn een langgerekt duinengebied met duinmeertjes en vochtige duingraslanden gelegen tussen Blankenberge en Zeebrugge enerzijds en de zee en de kustbaan anderzijds. Ze zijn inlagen die ontstaan zijn doordat de zee duindoorbraken forceerde en tegengehouden werd door de Graaf Jansdijk.
Samen met onze gids wandelen we over de historische Graaf Jansdijk (13de eeuw). Vanop het wandelpad heb je een goed zicht over het gebied. Vooral in het voorjaar interessant. Heel wat zeldzame en kwetsbare planten kleuren de vochtige duingraslanden. Allerlei rietvogels zorgen voor een muzikaal decor. In de zomer lokken talrijke bloemen heel wat insecten. In de nazomer doen wel eens zeldzame vogels tijdens de trek het gebied aan om te rusten.
HET ZUIVELMUSEUM: Module D
Het zuivelmuseum is een merkwaardige en unieke permanente tentoonstelling van zuivelmateriaal der lage landen. Je wandelt door de geschiedenis van de zuivelindustrie in Vlaanderen tijdens de voorbije vijf eeuwen en beleeft de sfeer van weleer in een mooie collectie oude boterkarnen, melkflessen, kaaspersen, laboratoriummateriaal, aangevuld door historische prenten, affiches en foto's. Samen met een gids maak je kennis met het winnen van de melk, de boter- en kaasproductie. Door middel van didactische voorstellingen belicht dit museum alle facetten van deze natuurlijke drank; zijn verbazende voedingsbestanddelen, hoe het gemaakt en verwerkt wordt, de verschillende derivaten die eruit verkregen worden en vele andere wetenswaardigheden.
PRAKTISCH:
Plaats van bijeenkomst: VLC NOORDERLICHT, Jeanne Vande Puttelaan 1, BLANKENBERGE
Parking & Vervoer :
? Per auto: Er is parking voor een beperkt aantal voertuigen.
? Per spoor: Kijk uit naar trein met aankomst Blankenberge om 09.04u. VLC op wandelafstand 100 m.
? Voor de verplaatsingen naar de activiteiten is een bus voorzien.
Inschrijving & Prijs:
? Inschrijven vóór 20/08/2019, bij stafmedewerker Flora Vandenheuvel (Tel: 09.2241075 of per mail naar flora.vandenheuvel@willemsfonds.be) met vermelding van de keuze module voormiddag/namiddag
? Aantal beperkt tot circa 75.
? Deelnameprijs 55 € per persoon
? Betaling op rekening BE34 4727 0645 2190 van het Willemsfonds Blankenberge
DAGPLANNING:
? 08.45 – 10.00 u: Aankomst deelnemers & Indeling der groepen (*) & Koffie met versnapering.
? 10.00 – 12.00 u: Activiteiten voormiddag (zie modules)
? 12.00 – 12.45 u: Relax & Apero
? 12.45 – 14.30 u: Lunch in buffetvorm (aperitief + 2 consumpties incluis) .
? 14.30 – 16.30 u: Activiteiten namiddag (zie modules)
? 17.00 – ?........? u: Afzakkertje met een Blankenbergs “koudzakje” (ijsje)

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 55,00
Basistarief: 55,00 €

Organisatie

Willemsfonds Blankenberge