Auteur Maarten Inghels op de Praatstoel RSS

Auteur en kunstenaar Maarten Inghels is een jonge stem in de Vlaamse literatuur. Maarten Inghels brak door met zijn tweede roman, Het mirakel van België (2021), een roman over 's werelds grootste meesteroplichter Piet Van Haut. Benieuwd naar zijn verhaal? Kom op 05 oktober naar de bib!

Auteur en kunstenaar Maarten Inghels is een jonge stem in de Vlaamse literatuur. In 2008 debuteerde hij onder de hoede van oud-Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij met de dichtbundel Tumult. Later verschenen bij De Bezige Bij in 2011 de dichtbundel Waakzaam en een jaar later de roman De handel in emotionele goederen, een verhaal over de dood na het leven.

Maarten Inghels brak door met zijn tweede roman, Het mirakel van België (2021), een vuistdikke sleutelroman over ’s werelds grootste meesteroplichter Piet Van Haut, met wie Inghels een hele tijd optrok om zijn merkwaardige levensgeschiedenis te boek te stellen.

Ooit gaf Van Haut zich uit als procureur-generaal en vorderde zo een helikopter van de rijkswacht voor een inspectievlucht boven de gevangenissen van ­Brussel, Gent en Antwerpen. Hij plukte de bankrekeningen van honderden slachtoffers kaal, waarna hij zich uitleefde in Benidorm, Madrid, ­Barcelona, Alicante en Malaga. Hij was een tijdlang de stalker van actrice Martine Jonckheere. Hij zat meermaals een gevangenisstraf uit, tevergeefs, want eenmaal op vrije voeten begon hij opnieuw met oplichten, liegen en frauderen.

‘Laat mij met iemand praten, en binnen het halfuur geeft die persoon mij 25.000 euro,’ schepte Piet Van Haut ooit op in een interview.

Benieuwd naar wat Van Haut nog meer op zijn kerfstok heeft? Lees dan het boek van Maarten Inghels en schrijf je in voor de activiteit 'Maarten Inghels op de Praatstoel'.

Maarten is coördinator van de Eenzame Uitvaart, een initiatief waarbij een gedicht wordt voorgedragen tijdens de uitvaart van eenzame overledenen. Van 2016 tot 2018 was hij stadsdichter van Antwerpen.

Praktische info: 

Gepubliceerd op dinsdag 20 september 2022 10 u.