Bellend Vlak maakt handels- en horecazaken toegankelijk RSS

De Blankenbergse gemeenteraad gaf groen licht aan project Bellend Vlak om handels- en horecazaken toegankelijker te maken voor iedereen. Met dit initiatief zet het lokaal bestuur zijn ambitie uit het onlangs goedgekeurde Strategisch Commercieel Plan detailhandel en horeca om in daden.

Bellend Vlak maakt het mogelijk voor iedereen om zonder hindernissen toegang te krijgen tot handels- horecazaken.

Ondernemers kunnen een premie van 750 euro krijgen om een verplaatsbaar oprijvlak, gecombineerd met een draadloze bel, bij hun zaak installeren. Het Bellend Vlak bestaat uit een mobiel hellingvlak dat bij de ingang van de zaak kan worden geplaatst nadat een klant aanbelt.

Alledaagse activiteiten zoals uit eten gaan of winkelen zijn vaak uitdagend voor personen met beperkte mobiliteit, zoals rolstoelgebruikers, ouderen of ouders met kinderwagens. Een simpele drempel kan al beletten dat deze inwoners en bezoekers volop deelnemen aan het sociale en economische leven.

Voor de installatie doen we een beroep op Dito vzw, een vereniging van en voor personen met een beperking of chronische ziekte, waarvoor we een jaarlijkse subsidie van 2.500 euro voorzien. Per handelszaak voorziet de stad een tussenkomst van 750 euro. De handelaar zelf betaalt 100 euro. Een aanbod dat geldt tot en met december 2026.

Dit project, dat steden zoals Oostende, Sint-Niklaas, Dendermonde, Brugge en Aalst al succesvol uitrolden, onderstreept de inzet van het lokaal bestuur voor een inclusieve gemeenschap.

Het stadsbestuur wil inzetten op toegankelijkheid waar het kan zodat ook mensen die een rolstoel gebruiken, mensen die minder mobiel zijn of gezinnen met kinderen gemakkelijk genieten van wat de lokale economie te bieden heeft. Van een drankje in de lokale horeca tot een dagje shoppen, iedereen verdient dezelfde kansen in Blankenberge.

Gepubliceerd op dinsdag 2 april 2024 17 u.