Best of B

De Blankenbergse sport- en cultuurraad reikten zaterdag 23 oktober hun prijzen uit voor het jaar 2020. Volgende verdienstelijke personen en verenigingen uit de lokale sport- en cultuursector vielen in de prijzen.

Categorie sport

  • Sporttrofee 2020: KSCB (Koninklijke Sporting Club Blankenberge)

De Sporttrofee 2020 gaat naar voetbalclub KSCB. Voor het eerst sinds 50 jaar haalde een Blankenbergse voetbalcub de finale van de beker van West-Vlaanderen. Een hele verdienste. Maar hun sportieve prestaties gaan verder dan dat. Als enige Belgische provinciale club en op FC Knokke na, haalden ze als enige West-Vlaamse amateurclub de vijfde ronde van de Beker van België. Een uitzonderlijke prestatie.

  • Prijs Bijzondere sportieve prestatie: Johannes Balbaert

Petje af voor Johannes. Hij is 14 en heeft bewezen dat hij een echte ultrakid is. Als peuter raakte hij na een zwaar auto-ongeval verlamd. Desondanks werd sport zijn passie. Vorig jaar haalde hij samen met zijn kompaan de finish op de loodzware Ultraman Challenge in Israël. 420 km fietsen, 84 kilometer lopen en 10 kilometer zwemmen. Maar ook in zijn eentje durft hij triatlons aan…

  • Prijs Sportieve Loopbaan: Hugo Deprez

Tennis is de passie van deze gepensioneerde leraar wiskunde. Hugo Deprez is 85 jaar en werd verschillende keren kampioen van Vlaanderen en België bij de veteranen. Hij stond mee aan de wieg van Tennisclub Blankenberge en richtte zelf twee tennisscholen op, een in Blankenberge en een in Oostende. Hugo was ook trainer en coach van onder meer Dick Norman. Nog elke dag is hij niet van het tennisveld weg te slaan.

  • Prijs Beloftevolle Jongere: Lars Peeters

Lars Peeters is Belgisch Kampioen Golfsurfen bij de min 14-jarigen. Lars woont in Blankenberge en is lid van de O’Neill Beachclub en van het surfteam Belgium. De golfsurfers hadden tijdens corona geluk, want zij mochten als één van de eersten opnieuw sporten. En dat leverde Lars een Belgische medaille op.

Categorie cultuur

Klik hier voor een overzicht van alle genomineerden in deze categorie.

  • Cultuurprijs 2020: Vissersfolkloregroep De Korre

De cultuurprijs gaat naar Vissersfolkoregroep De Korre. De Korre slaagt erin om het vissersverleden van Blankberge levend te houden. Ze zijn eigentijds en creatief. Binnen en buiten Blankenberge vind je hen op historische en folkoristische evenementen. Ook tijdens corona lieten ze van zich horen via social media. Hun aanstekelijke filmpjes waren authentiek én goed gemaakt. De Korre maakte ook een nieuwe Blankenbergse reus. Eugenietje Cadet, een echte blikvanger is gebaseerd op de visdraagster van in de geschiedenisboeken.

Categorie erfgoed

  • Erfgoedprijs 2020: Thierry Monbaliu

Wie kent de Lustige Velodroom niet? Deze toeristische attracties waar je kunt fietsen op grappige, kluchtige fietsen is gekend tot ver buiten de landsgrenzen. Al meer dan 80 jaar is Thierry er met zijn familie verantwoordelijk voor ontspanning voor jong en oud op de zeedijk van Blankenberge. Volgens cultuurvereniging Belle Epoque is het bijzonder dat Thierry Monbaliu de nog enige bestaande velodroom in Blankenberge in stand houdt.