Best of B

De Blankenbergse sport- en cultuurraad reikten op vrijdag 25 maart hun prijzen uit voor het jaar 2021. Voor het eerst werd ook de Prijs Verdienste voor de Maatschappij uitgereikt. Volgende verdienstelijke personen en verenigingen uit de lokale sport- en cultuursector vielen in de prijzen.

CATEGORIE SPORT

Sporttrofee 2021

De Sporttrofee 2021 gaat naar Tom Vanhove, een Belgisch paralympisch atleet. Samen met twee van z'n broers maakt hij deel uit van het Belgische goalbalteam. Goalbal is een sport voor mensen met een visuele beperking. Er zit een belletje in de bal, zodat de spelers horen waar de bal zich situeert. Tom nam in 2012 al voor het eerst deel aan de Paralympische Zomerspelen in Londen. Vorig jaar speelden ze in Tokyo op een erg hoog niveau, maar in de kwartfinales botsten ze op het sterkere Litouwen.

De andere genomineerde was Cindy Vanlerberghe, een fervente loopster. Ze loopt al een aantal jaren, maar pas vorig jaar begon ze harder te trainen en startte ze met deelnemen aan wedstrijden. Ze behaalde een podiumplaats op twee loopwedstrijden van 6 kilometer. En dan lonkte meer: de ultieme afstand, een marathon. Cindy liep er vorig jaar twee en eindigde binnen de 4 uur. Nu volgt ze al een tijdje een strak trainingsschema. Haar ambitie is om op zondag 27 maart de marathon van Gent op drie en een half uur te kunnen uitlopen.

Prijs Verdienste voor de Sport

Deze prijs gaat naar Antoine Declercq. Hij blinkt uit in een niet-alledaagse sport: lijnvissen! Al sinds 1957 zet hij zich in voor de Koninklijke Lijnvissersmaatschappij De Tink Blankenberge, waaronder 26 jaar als voorzitter. Het is onder zijn impuls dat de visvijvers zijn verfraaid en hersteld, met respect voor de natuur. Antoine nam ook deel aan veel viswedstrijden van de hengelclub.

Prijs Sportieve Loopbaan

Een sportieve loopbaan om U tegen te zeggen: we hebben het over de carrière van de 76 jarige Gilbert Marmenout. Hij begon op z'n 17e bij Club Brugge, speelde er tien seizoenen als verdediger en won er twee keer de Beker van België. Na Brugge volgden nog Antwerpen en Kortrijk. Toen Gilbert stopte als speler, ging hij KV Oostende coachen, dat toen in 1981 in derde klasse speelde. Gilbert heeft dus echt wel een carrière gekend waar alles in het teken stond van de sport.

Prijs Beloftevolle Jongere of Ploeg

De Prijs Beloftevolle Jongere gaat naar voetballer-doelman Jelle Van Neck. En beloftevol is hij zeker: Jelle is nog maar 18 jaar oud, maar kan al een indrukwekkend palmares bij Club Brugge voorleggen. Met Club NXT heeft hij al vier Youthleague matchen gespeeld en zijn ze gekwalificeerd voor de play-offs van de Youthleague. Hij ging op stage in Kroatië en Spanje met de nationale ploeg U18. Af en toe mag hij al meetrainen met de A-kern van Club Brugge, samen met grote namen Simon Mignolet en Charles De Ketelaere.

Daarnaast werd een ploeg genomineerd die in het najaar een knappe prestatie neerzette: de jeugdploeg U21 van Sporting Club Blankenberge. De U21 van het voetbal is herfstkampioen geworden, en dat met spelers die bijna allemaal nog maar 16, 17 of 18 jaar oud zijn... Tussen begin september en eind december hebben ze twaalf wedstrijden gespeeld. Ze wonnen er acht en speelden drie keer gelijk. Een verdiende nominatie!

CATEGORIE CULTUUR

Cultuurprijs 2021

De Cultuurprijs 2021 gaat naar Jaak Coudeville. Deze leerkracht die Nederlands en Duits gaf, is er eentje uit de 1000. Veel oud-leerlingen spreken nu nog in superlatieven over hem. Jaak is zelf een taalvirtuoos, die z'n leerlingen een taalgevoel wou bijbrengen. Maar ook een drang naar wijsheid, wetenschap en kennis. Hij organiseerde ook uitwisselingen met scholen in Litouwen. Eens op pensioen, stond hij toch weer voor de klas, om een langdurig zieke collega te vervangen. Jaak is onvermoeibaar.

Ook Johan Nowé was genomineerd, omdat hij zich inzet om historische Blankenbergse figuren bekender te maken bij een ruim publiek. Hij doet dat door eerst grondig opzoekingswerk te doen en daarna met een publicatie te komen over het figuur. Hij koppelt er dan ook nog een voordracht aan en stippelt er wandelingen bij uit. Jakob De Meyere, Hugo Verriest en Jeanne Vande Putte zijn drie van de historische Blankenbergenaren die hij zo heeft doen herleven.

Ook één van de oudste cultuurverenigingen van Blankenberge was genomineerd: toneelgroep Ernst & Leute. De toneelgroep werd in 1936 gesticht, met alleen maar mannen. Ondertussen is de ploeg gelukkig al lang gemengd. Ernst & Leute werkt altijd met een regisseur uit Blankenberge en brengt, zoals de naam het ook zegt, zowel komedies als 'ernstige' stukken. Zelfs in moeilijke coronatijden is de toneelgroep vorig jaar toch enthousiast met een coronaveilige voorstelling gekomen.

CATEGORIE ERFGOED

Erfgoedprijs 2021

Carnavalsvereniging d'Echte is zonder twijfel erfgoed: ze bestaat al 40 jaar en is levendiger dan ooit. Er zijn nu 22 leden en dat is echt wel het maximum. Het handelsmerk van d'Echte is de Vuûle Jeanette. In de carnavalsstoet stappen wel 100 leden én aanhangers van de carnavalsvereniging mee, verkleed als vrouw. De Blankenbergse jeanettenstoet is uniek en kent al een lange, maritieme geschiedenis, die teruggaat tot de 17e eeuw. 

NIEUW: PRIJS UITZONDERLIJKE VERDIENSTE VOOR DE MAATSCHAPPIJ

Voor het eerst werd ook een prijs buiten de categorie sport & cultuur uitgereikt. De Blankenbergse adviesraden staken de koppen bij elkaar en riepen een nieuwe prijs in het leven: de Prijs Uitzonderlijke Verdienste voor de Maatschappij, die wordt uitgereikt aan een bijzondere Blankenbergenaar die zich buitengewoon heeft ingezet in het algemeen belang.

Voor de eerste maal gaat de prijs naar Johan Neyts, professor-viroloog die als onderzoeker, maar ook als communicator ons alles geholpen en gemotiveerd heeft in de strijd tegen COVID-19. Professor Neyts kent als geen ander de virussen maar ook de wapens tegen COVID-19 en andere virussen. Het lokaal bestuur is bijzonder fier en trots zijn op zijn prestaties terzake. 

Blankenbergenaar Johan Neyts (°1966) trok na zijn schoolcarrière in onze stad naar Leuven om daar hoogleraar virologie aan de Faculteit Geneeskunde van de KU Leuven te worden. Hij is hoofd van het Neyts-lab of Virology, Antiviral Drug and Vaccine Research, een onderzoeksgroep die deel uitmaakt van het Laboratorium voor Virologie en Chemotherapie aan het Rega Instituut voor Medisch Onderzoek. Aan het Rega Instituut van de KU Leuven leidt hij een team van onderzoekers dat werkt aan een coronavaccin en tegelijk speurt naar virusremmende moleculen en antilichamen.