Best of B

De Blankenbergse sport- en cultuurraad reikten op vrijdag 25 maart 2023 hun prijzen uit voor het jaar 2022. Voor het eerst werd ook de Best of B uitgereikt. Volgende verdienstelijke personen en verenigingen uit de lokale sport- en cultuursector vielen in de prijzen.

Categorie Sport

 • Sporttrofee 2022: 4 genomineerden, 1 winnaar

De Sporttrofee 2022 gaat naar het damesteam ‘Dames One’ van Basket Blankenberge. Ze zorgden in de competitie van 2021-2022 voor een ongeziene stunt in Eerste Provinciale door het seizoen af te sluiten zonder ook maar één verliespartij. De ploeg won alle 24 wedstrijden in deze competitie en behaalde daardoor ook de promotie naar Tweede Landelijke Afdeling. De kern van het team bestaat uit spelers uit eigen opleiding, aangevuld met spelers uit de regio.

De andere genomineerde was Cindy Vanlerberghe, een fervent loopster. Ze nam deel aan 37 loopwedstrijden en liep op één jaar tijd maar liefst 2.500 kilometer. Haar doel was om een marathon te kunnen lopen onder de 3 uur en 30 min. Daar slaagde ze ook in. Vier à vijf keer per week trainen met een drukke job én een gezin is niet evident, daarbovenop liep ze ook een halve marathon in Brugge terwijl ze een slechtziend persoon begeleidde. Dit jaar staan de marathons van Rotterdam en Keulen op het programma van Cindy.

Ook Teen NRGY was een van de genomineerden. Ze behaalden gedurende het volledige dansseizoen alleen maar eerste plaatsen op provinciaal en nationaal niveau. Met als kers op de taart de titel van Vlaams Kampioen, Belgisch Kampioen en Kampioen Dance Nation, (internationale wedstrijd), verschillende provinciale, nationale, Vlaamse en Belgische eerste prijzen. En ze behaalden zelfs een eerste plaats in de internationale wedstrijd Dance Nation.

Milan Bultinck is lid van Dance NRGY. Hij werd Vlaams Kampioen Disco. Hij behaalde tevens de 4e plaats op het Vlaams Kampioenschap Disco met zijn duopartner Shania Daelman. Hij werd 6e op het Belgisch Kampioenschap en veroverde een fantastische 1e plaats op de Internationale Wedstrijd Dance Nation met zijn duopartner.

 • Prijs Verdienste voor de Sport:

Philippe Vermoortele stond twintig jaar geleden aan de wieg van een nieuwe, jonge vereniging Basketbal Blankenberge. Wat begon met heel beperkte ambities, is vandaag een bloeiende sportvereniging met twee ploegen in de landelijke reeksen.

Philippe is vooral trots op het afgelegde parcours. Oorspronkelijk was het de intentie om de jeugd van Blankenberge te redden. De vroegere club was failliet en voor de jongeren dreigde er een groot gat te ontstaan. De ambities waren eerder beperkt, maar uiteindelijk spelen ze nu zowel met een aantal jeugdploegen als met een dames- en herenteam allemaal op landelijk niveau.

Op het einde van dit seizoen geeft Philippe de fakkel door. Dit is dus een mooie erkenning voor zijn verdienste en jarenlange inzet voor de club.

 • Prijs Beloftevolle Jongere of Ploeg: 5 genomineerden, 1 winnaar

De Prijs Beloftevolle Jongere/Ploeg gaat naar U14 A van Basket Blankenberge. Dit team werd ingeschreven in 2021 & 2022 op het hoogste niveau in Vlaanderen. Het team werd daarin eerste en liet daarbij grote clubs zoals Oostende, Kortrijk en Gent achter zich. Na nieuwjaar kwam het team daardoor in een supercompetitie op niveau 1 uit tegen de sterkste teams van Vlaanderen. In deze reeks eindigde het team op de 2e plaats, waardoor het nipt de nationale finale mistte.

De andere genomineerden binnen deze categorie:

 • Wannes Laeremans: hij is één van de topzwemmers binnen het zwemteam. Hij is ook verantwoordelijk voor 25% van de goals die in 2022 werden gescoord, dit maakt hem DE topschutter van de Blankenbergse waterpoloclub. Dankzij zijn fantastische assists is hij een waardevolle teamspeler. Sinds 2022 is hij ook trainer van de U9.

 • PU15 KSCB: De PU15 van de Koninklijke Sporting Club Blankenberge hebben een schitterend jaar 2022 achter de rug. Voor de periode van januari tot april eindigde de ploeg op de 2e plaats van het Kampioenschap. Tussen september en december eindigde de ploeg op een 1e plaats en wonnen ze uiteindelijk het kampioenschap. Ze werden ook de winnaar van de provinciale jeugdcup in Izegem, ze behaalden een 3e plaats op de internationale jeugdcup in Sint Niklaas en ze werden winnaar van het internationaal toernooi Eurosportring van Düsseldorf.

 • Shania Daelman: ze is lid van Dance NRGY. Ze werd Vlaams Kampioen in de categorie Disco Junioren. Samen met haar duopartner Milan Bultinck behaalde ze ook een 4e plaats op het Vlaams Kampioenschap, Disco. Samen veroverden ze de 1e plaats Duo Disco op de internationale wedstrijd Dance Nation.

 • Indra Van Raan: ze werd 3e op het Vlaams Kampioenschap in de categorie Disco Junioren 2. Ze behaalde ook een 2e plaats met haar duopartner Lucca Vanhastel. Op het Belgisch Kampioenschap werden ze samen 3e. Indra en haar duopartner Lucca behaalden ook een 2e plaats in de categorie Modern op het Belgisch Kampioenschap.

Categorie Cultuur

 • Cultuurprijs 2022

De Cultuurprijs 2022 gaat naar Angelo Tijssens. Angelo Tijssens werd in 1986 geboren in Blankenberge en is een creatieve duizendpoot. Hij heeft in de afgelopen jaren meegeschreven aan het scenario van twee Belgische succesfilms Girl en Close, die internationaal worden geprezen.

Naast coscenarist voor deze gelauwerde films is Angelo Tijssens ook theatermaker en toneelacteur. Je kon hem al zien in Bevergem. Vorig jaar schreef hij zijn debuutroman De Randen, met een kleine knipoog naar zijn geboortestad Blankenberge. Dat Angelo zijn roots zeker niet vergeten is, bewijst ook zijn optreden in het programma Winteruur waarin hij het gedicht Meneire De Wind van Jeanne Vande Putte voordraagt in het Blankenbergs dialect.

Lifetime Achievement Award

De Lifetime Achievement Award gaat naar Guy Tijssens. Guy heeft zich naast zijn leven als hotelier ook verdienstelijk gemaakt voor de middenstand in Blankenberge en stond als voorzitter aan de wieg van heel wat initiatieven en verschillende evenementen in de stad. Naast een korte periode als voorzitter van de Cultuurraad was hij ook de mede-oprichter van de Cultuurvereniging Belle Epoque waar hij samen met de vereniging vele mooie en spraakmakende concerten organiseerde dankzij zijn kennis over klassieke muziek. Guy heeft in Blankenberge een belangrijke bijdrage geleverd en is door veel mensen een gewaardeerd persoon.

De andere genomineerden binnen deze categorie:

 • Raf Hollevoet: Raf Hollevoet is momenteel voorzitter van de handelsgebuurtekring Uitkerke. Tot 2017 was hij ook een gepassioneerd chocolatier. Hij is ook de drijvende kracht achter van Uutkerke Kermesse. Ook de kerstmannen in Uitkerke, de paaseieren in Park De Craene, Uit-topia & de Uitkerkse lichtwandeling zijn allemaal evenementen die dankzij Raf werden gerealiseerd.

 • De Scute vzw: Vorig jaar vierde De Scute haar 30e verjaardag. De Scute is de vereniging die in 1992 door een aantal enthousiaste mensen opgericht werd om een replica te bouwen van een Blankenbergse schuit. In 1999 werd uiteindelijk de B1 Sint-Pieter te water gelaten. Later kwam daar de B72 Jacqueline Denise bij. Beide schepen zijn met hun bemanning een belangrijke erfgoedambassadeur voor de stad. Ze zijn aanwezig op vele watergebonden evenementen en visserijfeesten in diverse havens. Naast het clublokaal beschikken ze over een mooie loods waar de vereniging een museum heeft opgericht.
 • Johan Blomme: Johan trad in 1975 tot het bestuur van de plaatselijke Davidsfonds-afdeling waar hij verantwoordelijke en reisbegeleider was voor daguitstappen en meerdaagse reizen. In 1988 werd Johan voorzitter, een taak die hij al 30 jaar met plezier vervult. Onder zijn leiding ontstond de Junior Journalist wedstrijd. Deze zal voor de 40e keer plaatsvinden en wordt georganiseerd door de leerlingen van het Vrij & Gemeenschapsonderwijs Blankenberge. Naast de Junior Journalist wedstrijd was Johan vroeger ook bezieler van de Boeken & Posterbeurs in het Forum. Dat het Davidsfonds nog steeds bestaat is dan ook vooral te danken aan deze gedreven voorzitter.

Prijs bijzondere prestatie

Deze prijs gaat naar Inge Soenen: Inge nam deze zomer deel aan het Belgisch Kampioenschap Yoga. Ze werd hiervoor persoonlijk gecoacht. Voor de competitie moest ze zes houdingen perfect uitvoeren waarbij ze iedere houding minstens 5 seconden moest volhouden. Bij het overschakelen naar een volgende houding mocht ze tussenin zo weinig mogelijk bewegen.

Ze behaalde uiteindelijk goud en werd zo Belgisch kampioene in de categorie dames van 18 tot 49 jaar. Voor het WK in Bengaluru in India mocht elk land drie yogi’s voorstellen om deel te nemen. Inge was hiervoor ook geselecteerd maar kon hier spijtig genoeg niet aan deelnemen.

Best of B

Vorig jaar werd de Prijs voor Verdienste aan de Maatschappij uitgereikt, dit jaar reikt het bestuur voor de eerste keer de Best of B uit! Die prijs gaat naar De Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst. De VBZR is een door de overheid erkende Search-and-Rescue organisatie die gerund wordt door ongeveer 30 vrijwilligers. Op elk moment van de dag staan ze klaar om mensen in nood op zee te helpen, gemiddeld zo´n 200 keer per jaar. Het werkgebied van de VBZR strekt zich uit van de Nederlandse kust bij Cadzand tot aan Oostende. Om de continuïteit te garanderen, is de oudste reddingsboot aan vervanging toe. De eigen medewerkers helpen daarom bij de ontwikkeling van een reddingsboot die de vele uitdagingen aankan.