Het lokaal bestuur wenst zo snel mogelijk één en bij voorkeur twee omgevingsaanvragen in te dienen: dit is geen toekomstvisie meer, dit is een concreet project in uitvoering. De stad kiest bewust voor windmolens die aansluiten bij de bestaande windturbines in Zeebrugge. Zo beperkt de stad de impact op de omgeving en versterken het de visuele samenhang van het landschap.
Maatschappelijk project
Klimaatbedrijf Blankenberge is een samenwerking tussen het lokaal bestuur als initiatiefnemer, inwoners en private ondernemers & investeerders. Het doel is om lokaal de krachten te bundelen en een klimaatneutrale stad te realiseren waar iedereen beter van wordt.
Als het op windenergie aankomt, wil het Klimaatbedrijf de geproduceerde energie zelf vermarkten aan voordelige voorwaarden voor inwoners, zodat de meerwaarde van de windproductie rechtstreeks naar de Blankenbergenaar vloeit. Geen winstmodel, maar een maatschappelijk project ten voordele van iedereen.
Open voor samenwerking, mét voorwaarden
Het lokaal bestuur staat open voor samenwerking met private ontwikkelaars. Die samenwerking gebeurt wel onder duidelijke en transparante voorwaarden:
- de opgewekte stroom moet deels of volledig beschikbaar zijn voor Klimaatbedrijf Blankenberge, en dat tegen een faire prijs. De stroom moet lokaal verdeeld worden.
- De ontwikkeling moet visueel aansluiten met de bestaande Zeebrugse windmolens en moet voldoen aan de nieuwe regels over de afstand tot een woonkern.
Projecten die daar niet aan voldoen, of waarbij geen bereidheid tot samenwerking is, zullen geen positief advies krijgen van het lokaal bestuur.
Algemene vergadering
Op zaterdagvoormiddag 14 juni vanaf 10.15 uur nodigt het Klimaatbedrijf Blankenberge alle aandeelhouders uit in het casinogebouw (Zeedijk 150, Consciencezaal) voor de algemene vergadering. Er wordt ruime aandacht geschonken aan de toelichting van dit windmolenproject. Aandeelhouders kunnen inschrijven via de link die ze ontvingen via de nieuwsbrief van Klimaatbedrijf Blankenberge.