Elektrische deelwagens
Het Klimaatbedrijf bestelde recent vijf elektrische deelwagens, waarvan er al drie geleverd zijn. Een eerste belangrijke stap richting duurzaamheid en een groenere toekomst voor de stad. De deelwagens staan ter beschikking van de coöperanten.
- Eén wagen staat aan het stadhuis,
- één aan het Koning Leopold III-plein (parkeerstrook naast de tramhalte),
- maar ook in Uitkerke op het parkeerplein langs de Zwarte Leeuwstraat staat een wagen gestationeerd.
Er werden twee betaalformules uitgewerkt om tegemoet te komen aan de verschillende gebruikersnoden. Een leuke twist: het Klimaatbedrijf gaf iedere wagen ook een naam, met een knipoog naar het verleden. Erfgoed Blankenberge koos Kadol, Klakke en Dokus uit een lange lijst van lapnamen van Blankenbergse vissers uit het verleden.
Alle info over de deelwagens van Klimaatbedrijf Blankenberge
Laadpalen
Aansluitend plaatste het Klimaatbedrijf ook al twee laadpalen aan het stadhuis. Steeds meer mensen kopen een elektrische wagen. Inwoners, bezoekers en ook toeristen zullen vaker gebruik maken van elektrische laadpunten. Daarom plaatst het lokaal bestuur na de zomervakantie meer dan 40 extra elektrische laadpalen op diverse locaties in de stad.
Zonnepanelen op stadsgebouwen
Ook op vlak van zonne-energie neemt het Klimaatbedrijf initiatieven. Er gebeurden al voorstudies met het Vlaams Energiebedrijf (VEB).
- Op het stadsgebouw in de Groenestraat De Speeldoze waar nu de jeugddienst is gevestigd komen 126 zonnepanelen. Goed voor 73kWp en een opbrengst van circa 70.000kWh/jaar.
- Daarnaast komen op het dak van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord zon 26 zonnepanelen, goed voor zon 15,1kWp en een geschatte opbrengst van 14.600kWh/jaar.
- Op termijn voorziet het lokaal bestuur nog meer zonnepanelen op de stadsgebouwen.
Later ook nog...
- Energiedelen
- De latere projecten, moeten de inwoners een vast en voordelig energietarief bieden. Klimaatbedrijf Blankenberge wil daarvoor een hernieuwbare energiegemeenschap vormen. We onderzoeken hoe we met het kimaatbedrijf zelfstandig energie kunnen produceren, distribueren en leveren. Zonder invloed van de energiereuzen. Zo houden we de energieprijzen op lange termijn constant en voordelig voor inwoners en bedrijven. Een energiegemeenschap helpt ook om de inkomende en uitgaande energiestromen nog beter op elkaar af te stemmen. En de energie die we zelf niet gebruiken, kunnen we op het net plaatsen en doorverkopen.
- Windmolens plaatsen
- Het lokaal bestuur wil een aantal grote windmolens plaatsen. Binnenkort start een studie om de beste locaties te bepalen. Als Klimaatbedrijf Blankenberge zélf investeert in windmolens, kan het de zelf opgewekte energie verkopen aan de stad en de inwoners. En dat aan een stabiele, lage prijs. Dit is een groot voordeel dat private spelers niet bieden. Winst maken is niet belangrijk, wel zoveel mogelijk zelfvoorzienend én duurzaam zijn.