Corona: wat verandert er op 4 mei? RSS

Op 4 mei 2020 beginnen we in België (en dus ook in Blankenberge) met de zeer geleidelijke afbouw van de coronamaatregelen. Opgelet, dit is enkel het geval als de omstandigheden het toelaten en kan in een later stadium nog steeds teruggeschroefd worden.

Bepaalde algemene regels blijven ook na 4 mei van kracht, dit zijn de regels zoals:

  • Het beperken van contacten tussen mensen, vermijd bijvoorbeeld drukke plaatsen.
  • Het respecteren van veilige afstanden (social distance van 1,5 meter).
  • Goede hygiënische reflexen (was regelmatig je handen met water en zeep, gebruik papieren zakdoekjes, hoest of nies in je elleboogholte als je geen papieren zakdoek bij de hand hebt,…)

Wat verandert er op maandag 4 mei 2020?

Mondmaskers

Het bedekken van mond en neus is belangrijk tijdens de afbouw. Dat kan met een zogenaamd comfortmasker of een alternatief beschermingsmiddel zoals een sjaal of een bandana. Het dragen van een mondmasker wordt aanbevolen in de openbare ruimte (zeker op drukke plaatsen waar social distancing niet mogelijk is) en wordt verplicht op het openbaar vervoer voor reizigers van 12 jaar en ouder.

Het Lokaal Bestuur voorziet twee gratis mondmaskers per Blankenbergenaar die vanaf midden mei beschikbaar zullen zijn in de apotheken. Vergeet je identiteitskaart niet mee te nemen!

Openbaar vervoer

Vanaf 4 mei rijden de bussen en trams van De Lijn opnieuw volgens de normale dienstregeling zoals op een schooldag:

  • De kusttram rijdt opnieuw volgens de normale dienstregeling voor het tussenseizoen, op een 15’-frequentie.
  • De centrumbus Blankenberge rijdt momenteel nog steeds niet uit.
  • De belbuscentrales starten op 4 mei terug op, dit om te kunnen reserveren voor ritten vanaf maandag 11 mei 2020.
  • De richtlijn rond social distancing op de voertuigen en ook het achteraan opstappen blijft behouden. De achterdeur van de bus zal spontaan worden geopend, waardoor reizigers de knop niet dienen aan te raken.

Meer info via https://www.delijn.be/nl/overdelijn/Corona/.

Ook de treindienst van de NMBS zal vanaf maandag 4 mei vrijwel volledig hervat worden, met uitzondering van enkele piekuurtreinen die voornamelijk van en naar Brussel rijden en sommige internationale en grensoverschrijdende treinen.
Meer info via https://www.belgiantrain.be/nl/news/coronavirus

Ook op het openbaar vervoer wordt het dragen van mondmaskers verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar. Dit is niet enkel verplicht in trams, bussen en treinen, maar ook op het perron en in de stationsgebouwen.

Fysieke buitenactiviteiten

Fysieke activiteit in open lucht (wandelen, fietsen, lopen,…) is toegestaan met maximaal twee personen, naast de mensen die onder hetzelfde dak wonen, op voorwaarde dat fysieke afstand altijd gerespecteerd wordt.

Het zal ook toegestaan zijn om andere contactloze sporten te beoefenen in de buitenlucht (bijvoorbeeld tennis, golf, atletiek,…). Maar toegang tot kleedkamers, gemeenschappelijke douches en cafetaria’s is nog altijd verboden.
Meer info via https://www.sport.vlaanderen/corona-en-sportbeoefening-in-vlaanderen/

Hengelen

Hengelen is vanaf 4 mei opnieuw toegelaten mits het naleven van de afstandsregels. Om te vissen op de staketsels en de Pier heb je een vergunning nodig.
Aangezien alle stadsdiensten met loketfunctie (waaronder ook het Infopunt Toerisme) nog gesloten blijven, kan je jouw visvergunning voor 1 jaar vanaf nu via de webshop aankopen.

Opgelet: de Pier is momenteel nog afgesloten, vanop de Pier kan dus nog niet gevist worden.

Ziekenhuis AZ Zeno

AZ Zeno zal hun consultaties gedeeltelijk heropstarten. Patiënten van wie de geplande afspraak de voorbije 7 weken geannuleerd werd, komen als eerste aan bod en worden telefonisch gecontacteerd om een nieuwe afspraak te maken.

Meer info via http://www.azzeno.be/zorgverstrekker/nieuwsdetail.phtml?id=213

Winkels

Stoffenwinkels mogen vanaf 4 mei hun deuren openen, gezien hun belangrijke rol in de productie van mondmaskers. Uiteraard dienen de hygiënemaatregelen en sociale afstand gerespecteerd te worden.

Industrie & B2B

Industrie en B2B-diensten mogen vanaf maandag 4 mei 2020 terug open, telewerk blijft wel de norm. Zo zullen bedrijven, als ze niet kunnen voldoen aan de fysieke afstand, dat kunnen compenseren door een reeks gezondheidsaanbevelingen te volgen, waaronder het dragen van een masker.

Meer info over alle coronamaatregelen in Blankenberge

www.blankenberge.be/coronavirus

Gepubliceerd op donderdag 30 april 2020 15.49 u.