Corona: wat verandert er op 8 juni? RSS

De Nationale Veiligheidsraad heeft groen licht gegeven om fase 3 van het afbouwplan vanaf maandag 8 juni 2020 in te gaan en dit gaat gepaard met een reeks nieuwe versoepelingen. Wat er precies verandert, lees je hieronder.

Horeca

Horecazaken zoals cafés, bars en restaurants mogen opnieuw opengaan, maar moeten o.a. rekening houden met volgende maatregelen:

  • Een afstand van 1,5 meter tussen de tafels.
  • Maximaal 10 personen per tafel.
  • Elke klant moet aan zijn eigen tafel blijven zitten.
  • De obers moeten een masker dragen.
  • Alle horecagelegenheden mogen tot één uur ’s morgens openblijven, net zoals de nachtwinkels.

Meer info over de te volgen maatregelen in de horeca

Andere horecazaken zoals speelhallen (bijvoorbeeld casino’s), banket- en receptiezalen gaan pas op 1 juli 2020 opnieuw open. Nachtclubs mogen niet opengaan voor eind augustus omdat er geen veiligheidsafstand kan worden voorzien.

Uitbreiding bubbel & bijeenkomsten

Het is mogelijk om wekelijks met 10 verschillende personen nauwer contact te hebben, bovenop de gezinsleden (=uitgebreide persoonlijke bubbel). Deze 10 personen mogen elke week veranderen.

Buitenactiviteiten moeten waar mogelijk de voorkeur krijgen.

Groepsbijeenkomsten worden beperkt tot maximaal 10 personen, inclusief kinderen. Dit geldt voor alle bijeenkomsten, ongeacht of ze thuis of buitenshuis plaatsvinden (bijvoorbeeld in het park of op restaurant).

Honden op het strand

Vanaf maandag 8 juni 2020 is de toegang voor honden opnieuw verboden op het strandgedeelte dat zich uitstrekt van het staketsel tot en met de voet van de duinen aan de Gadeynehelling.

Een strandwandeling met de hond kan nog steeds, maar dan enkel op het stuk strand richting Wenduine of richting Zeebrugge.

Vrije tijd & ontspanning

Alle vrijetijds- en ontspanningsactiviteiten zijn toegestaan, met uitzondering van conferenties, pretparken en binnenspeeltuinen, die pas vanaf 1 juli 2020 mogen worden heropend.

Sportieve en culturele activiteiten die worden georganiseerd en begeleid door een verantwoordelijke zijn beperkt tot 20 personen in juni en 50 personen in juli, met inachtneming van de veiligheidsafstanden.

Culturele sector

Culturele activiteiten zonder publiek kunnen vanaf 8 juni 2020 worden hervat. Voorstellingen met publiek (inclusief bioscopen) kunnen pas vanaf 1 juli 2020 worden hervat.

Wanneer mensen deelnemen aan culturele (maar ook aan andere vrijetijdsactiviteiten) is het dragen van een masker te allen tijde aan te bevelen.

Sport

Contactloze sportactiviteiten kunnen worden hervat, indoor en outdoor, amateur of professioneel, competitie en training. Sportzalen en fitnessruimtes mogen ook heropenen, mits alle maatregelen in acht worden genomen.

Uitzonderingen:

  • Contactsporten (bijvoorbeeld judo, boksen, voetbal,…) moeten altijd beperkt blijven tot contactloze trainingen.
  • Kleedkamers en douches in de sportfaciliteiten zullen nog steeds niet toegankelijk zijn.
  • Zwembaden, sauna’s en wellnesscentra moeten in dit stadium gesloten blijven.

SAMW

De Stedelijke Academie voor Muziek en Woord start opnieuw met 1-op-1 lessen.

Reizen

Uitstappen van één of meerdere dagen binnen België zijn opnieuw toegestaan, dus ook met overnachting.

België opent zijn grenzen pas op 15 juni 2020, reizen naar het buitenland zijn dus nog niet mogelijk.

Erediensten

Religieuze erediensten of levensbeschouwelijke bijeenkomsten mogen worden hervat, met inachtneming van onder meer de volgende regels:

  • De veiligheidsafstand moet worden nageleefd met een maximum van 100 personen. Vanaf juli wordt dit aantal uitgebreid tot 200.
  • Rituelen met fysiek contact blijven verboden.

Meer info over alle coronamaatregelen in Blankenberge

www.blankenberge.be/coronavirus 

Gepubliceerd op vrijdag 5 juni 2020 15 u.