Coronaopsporingslijn

Contactopvolging

Dit betekent dat de overheid op zoek gaat naar de personen met wie een ziek persoon contact heeft gehad. Op die manier kunnen personen snel, correct advies krijgen. Als de contactopvolging telefonisch niet lukt, kan een contactonderzoeker bij je thuis aan de deur komen. Deze contactonderzoekers-aan-huis hebben een badge bij zich om aan te tonen dat ze werken in opdracht van Zorg en Gezondheid. Op die badge staat een telefoonnummer van Zorg en Gezondheid: je kan daarnaar bellen om te dubbelchecken dat de persoon voor jou wel degelijk werkt voor de contactopvolging.

Je wordt telefonisch gecontacteerd

  • check het nummer dat je opbelt: de contactonderzoekers gebruiken altijd hetzelfde vaste nummer: 02 214 19 19. Als je dus opgebeld wordt door een ander nummer, dan is dat niet de contactopvolging. Je kan ook sms-berichten ontvangen, die komen van het nummer 8811. Je kan best beide nummers nu al in je telefoon opslaan onder de naam 'corona-contactopvolging'. Dan herken je het nummer meteen wanneer je opgebeld zou worden.

Wat als er iemand aanbelt voor contactopvolging? 

  • de contactonderzoekers van Agentschap Zorg en Gezondheid dragen een badge met hun naam. Er is ook een telefoonnummer vermeld waarnaar je kan bellen om na te gaan of de persoon met een geldige reden aan je deur staat.
  • er zijn ook mensen van de eerstelijnszones (groepering van partners uit het zorg- en welzijnslandschap van een bepaalde regio) op pad om steun te bieden. Ook deze mensen kunnen een badge met naam en telefoonnummer tonen.
  • enkele gemeenten kunnen ook iemand van de gemeente of het OCMW langs sturen, maar dat gebeurt bijna altijd na telefonisch contact. Deze mensen kun je vragen om een naamkaartje te tonen.
  • vertrouw je het niet? Dan contacteer je de politie.

TIP: cijfers tonen aan dat ruim 41% onbereikbaar is, geef zéker je gegevenswijzigingen door aan bijvoorbeeld je huisarts wanneer je verhuist of wanneer je een nieuw telefoonnummer in gebruik neemt. 

Meer info vind je via de website van Agentschap Zorg & Gezondheid.