Mobiliteit & reizen

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer blijft rijden, maar wordt afgeraden tijdens de piekuren. Stel niet-essentiële verplaatsingen uit en gebruik zoveel mogelijk eigen vervoersmiddelen (auto, fiets, te voet,...).

Vanaf 4 mei 2020 is het verplicht om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer en dit voor elke reiziger vanaf 12 jaar.

De Lijn

De Lijn zal het aanbod van vervoer weer optrekken vanaf 4 mei 2020. De bussen en trams zullen weer rijden volgens de normale dienstregeling (zoals op een schooldag).

  • De kusttram rijdt opnieuw volgens de normale dienstregeling voor het tussenseizoen, op een 15’-frequentie.
  • De centrumbus Blankenberge zal vanaf 11 mei 2020 opnieuw rijden.
  • De belbuscentrales starten op 4 mei terug op, dit om te kunnen reserveren voor ritten vanaf maandag 11 mei 2020. De belbussen rijden dus vanaf 11 mei opnieuw uit (max. 3 personen).
  • De richtlijn rond social distancing op de voertuigen en ook het achteraan opstappen blijft behouden. De achterdeur van de bus zal spontaan worden geopend, waardoor reizigers de knop niet dienen aan te raken.

Meer info via www.delijn.be/nl/overdelijn/Corona/

NMBS

De NMBS voorziet vanaf maandag 23 maart 2020 een alternatieve treindienst. De treinen zullen rijden volgens een aangepast aanbod op het hele net, meer informatie via de website van de NMBS.

Taxi

Taxidiensten en alternatieve taxidiensten blijven in gebruik, mits een beperking van het aantal passagiers en verhoogde hygiënemaatregelen.

Auto

Parkeren

Vanaf maandag 11 mei 2020 zal OPC opnieuw parkeercontroles uitvoeren in Blankenberge. Je kan vanaf 11 mei ook opnieuw langsgaan in de OPC Parkingshop. Tot dan blijft OPC tijdens de openingsuren telefonisch en per mail bereikbaar.

Meer info over parkeervergunningen en retributies

Geldigheid voorlopig rijbewijs verlengd

Voor voorlopige rijbewijzen die vervallen in de periode van de noodmaatregelen tegen het coronavirus, wordt de termijn voor het afleggen van het praktijkexamen verlengd. 

Kandidaat-bestuurders krijgen 4 maanden, te rekenen vanaf de dag die volgt op de einddatum van de noodmaatregelen. Ze hoeven geen extra praktijklessen te volgen, zoals normaal het geval is wanneer het voorlopig rijbewijs vervalt. 

Ontdek de impact op alle mobiliteitsopleidingen. 

Moto

Motoritten met maximum 2 andere mensen, elk op een andere moto (tenzij gezinsleden), zijn toegestaan. Na de uitoefening van de activiteit is de terugkeer naar huis verplicht, dus je mag geen verplaatsing maken naar jouw boot, tweedeverblijf, vrienden,…

Reizen van en naar het buitenland

Niet-essentiële meerdaagse reizen vanuit België naar het buitenland en omgekeerd worden verboden tot en met 7 juni 2020.

Raadpleeg volgende websites voor meer info:

Voor vragen over hulp aan Belgen in het buitenland: T 02 501 4000

Reizen in België

Meerdaagse reizen in België zijn verboden tot en met 7 juni 2020.

Daguitstappen naar de kust blijven verboden tot het moment waarop de horecazaken terug open gaan.