Mobiliteit & reizen

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer blijft rijden, maar wordt afgeraden tijdens de piekuren. Stel niet-essentiële verplaatsingen uit en gebruik zoveel mogelijk eigen vervoersmiddelen (auto, fiets, te voet,...).

Het is verplicht om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer en dit voor elke reiziger vanaf 12 jaar.

De Lijn

De bussen en trams van De Lijn rijden volgens de normale dienstregeling (zoals op een schooldag).

De richtlijn rond social distancing op de voertuigen en ook het achteraan opstappen blijft behouden. De achterdeur van de bus zal spontaan worden geopend, waardoor reizigers de knop niet dienen aan te raken.

Meer info via www.delijn.be/nl/overdelijn/Corona/

NMBS

De treinen van de NMBS rijden volgens de normale dienstregeling. Het dragen van een mondmasker is verplicht op de perrons, in het station en in de trein.

Taxi

Taxidiensten en alternatieve taxidiensten blijven in gebruik, mits een beperking van het aantal passagiers en verhoogde hygiënemaatregelen.

Reizen van en naar het buitenland

Er geldt niet langer een reisverbod voor niet-essentiële reizen binnen en buiten de Europese Unie. Reizen naar landen buiten de Europese Unie blijven evenwel sterk afgeraden.

Bekijk de reisadviezen via de website diplomatie.belgium.be

Bij terugkeer geldt een strikt regime van verplichte testing en quarantaine. Op basis van het Passenger Location Form zal de politie nagaan wie zich bij terugkeer niet laat testen. Wie zich niet houdt aan de testregels, riskeert een coronaboete van 250 euro.

Vanaf 27 juni geldt voor 27 landen het ‘noodremprincipe’. Dat betekent dat Belgen die terugkeren uit deze landen verplicht tien dagen in quarantaine moeten, met een PCR-test op dag 1 en dag 7. Die verplichting zal ook gelden voor wie volledig gevaccineerd is of met een negatief testresultaat België opnieuw binnenkomt. Voor niet-Belgen die binnen de tien dagen voor aankomst in België in een van die landen verbleef, geldt een inreisverbod. Er wordt een uitzondering gemaakt voor diplomaten en specifiek vervoer van goederen. Dit geldt voor Botswana, Jordanië, Zuid-Afrika, Congo, Qatar, Nepal, Brazilië, Verenigd Koninkrijk, Bolivia, Paraguay, India, Uruguay, Georgië, Chili, Trinidad Tobago, Colombia, Bangladesh, Oeganda, Argentinië, Zimbabwe, eSwatini, Lesotho, Namibië, Mozambique, Suriname, Peru en Pakistan.

Gratis PCR-testen

Wie nog niet volledig gevaccineerd is, heeft sinds 28 juni recht op twee gratis PCR-testen. De gratis tests kunnen aangevraagd en verkregen worden van 1 juli tot 30 september. Lees meer over de gratis testen.

Reizen in België

Uitstappen van één of meerdere dagen binnen België zijn toegestaan.