Mobiliteit & reizen

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer blijft rijden, maar wordt afgeraden tijdens de piekuren. Stel niet-essentiële verplaatsingen uit en gebruik zoveel mogelijk eigen vervoersmiddelen (auto, fiets, te voet,...).

Vanaf 4 mei 2020 is het verplicht om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer en dit voor elke reiziger vanaf 12 jaar.

De Lijn

De Lijn zal het aanbod van vervoer weer optrekken vanaf 4 mei 2020. De bussen en trams zullen weer rijden volgens de normale dienstregeling (zoals op een schooldag).

  • De kusttram rijdt opnieuw volgens de normale dienstregeling voor het tussenseizoen, op een 15’-frequentie.
  • De centrumbus Blankenberge zal vanaf 11 mei 2020 opnieuw rijden.
  • De belbuscentrales starten op 4 mei terug op, dit om te kunnen reserveren voor ritten vanaf maandag 11 mei 2020. De belbussen rijden dus vanaf 11 mei opnieuw uit (max. 3 personen).
  • De richtlijn rond social distancing op de voertuigen en ook het achteraan opstappen blijft behouden. De achterdeur van de bus zal spontaan worden geopend, waardoor reizigers de knop niet dienen aan te raken.

Meer info via www.delijn.be/nl/overdelijn/Corona/

NMBS

De treinen van de NMBS rijden weer volgens de normale dienstregeling. Het dragen van een mondmasker is verplicht op de perrons, in het station en in de trein.

Taxi

Taxidiensten en alternatieve taxidiensten blijven in gebruik, mits een beperking van het aantal passagiers en verhoogde hygiënemaatregelen.

Auto

Parkeren

Vanaf maandag 11 mei 2020 zal OPC opnieuw parkeercontroles uitvoeren in Blankenberge. Je kan vanaf 11 mei ook opnieuw langsgaan in de OPC Parkingshop.

Meer info over parkeervergunningen en retributies

Geldigheid voorlopig rijbewijs verlengd

Voor voorlopige rijbewijzen die vervallen in de periode van de noodmaatregelen tegen het coronavirus, wordt de termijn voor het afleggen van het praktijkexamen verlengd. 

Kandidaat-bestuurders krijgen 4 maanden, te rekenen vanaf de dag die volgt op de einddatum van de noodmaatregelen. Ze hoeven geen extra praktijklessen te volgen, zoals normaal het geval is wanneer het voorlopig rijbewijs vervalt. 

Ontdek de impact op alle mobiliteitsopleidingen. 

Pleziervaart

Ook boten zijn opnieuw welkom in de Blankenbergse haven.
Bekijk hier het protocol inzake pleziervaart.

Reizen van en naar het buitenland

Vanaf 15 juni 2020 zal België zijn grenzen openen voor reizen naar en vanuit de Europese Unie, met inbegrip van het Verenigd Koninkrijk en de vier andere Schengenlanden (Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen).

Elk land beslist echter zelf of het zijn grenzen al dan niet opent. Om de situatie in het land van bestemming te kennen, is het daarom raadzaam de website van Buitenlandse Zaken te raadplegen.

Voor vragen over hulp aan Belgen in het buitenland: T 02 501 4000

Reizen in België

Vanaf maandag 8 juni 2020 zijn uitstappen van één of meerdere dagen binnen België opnieuw toegestaan.