Mobiliteit & reizen

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer blijft rijden, maar wordt afgeraden tijdens de piekuren. Stel niet-essentiële verplaatsingen uit en gebruik zoveel mogelijk eigen vervoersmiddelen (auto, fiets, te voet,...).

Het is verplicht om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer en dit voor elke reiziger vanaf 12 jaar.

De Lijn

De bussen en trams van De Lijn rijden volgens de normale dienstregeling (zoals op een schooldag).

De richtlijn rond social distancing op de voertuigen en ook het achteraan opstappen blijft behouden. De achterdeur van de bus zal spontaan worden geopend, waardoor reizigers de knop niet dienen aan te raken.

Meer info via www.delijn.be/nl/overdelijn/Corona/

NMBS

De treinen van de NMBS rijden volgens de normale dienstregeling. Het dragen van een mondmasker is verplicht op de perrons, in het station en in de trein.

Tijdens vakanties en weekends dient iedereen ouder dan 12 jaar verplicht plaats te nemen aan het raam.

Taxi

Taxidiensten en alternatieve taxidiensten blijven in gebruik, mits een beperking van het aantal passagiers en verhoogde hygiënemaatregelen.

Reizen van en naar het buitenland

Het reisverbod voor niet-essentiële reizen binnen de Europese Unie vervalt vanaf 19 april 2021. Voor reizen buiten de Europese Unie blijven de Europese regels van toepassing. Er blijft evenwel een negatief reisadvies gelden voor alle niet-essentiële reizen.

Bekijk de reisadviezen via de website diplomatie.belgium.be

Bij terugkeer geldt een strikt regime van verplichte testing en quarantaine. Op basis van het Passenger Location Form zal de politie nagaan wie zich bij terugkeer niet laat testen. Wie zich niet houdt aan de testregels, riskeert een coronaboete van 250 euro.

Reizen in België

Uitstappen van één of meerdere dagen binnen België zijn toegestaan.