Winkels

Het dragen van een mondmasker is verplicht in het winkelcentrum! Uiteraard moet je ook in de winkels een mondkapje dragen. Volgende straten vallen onder de definitie 'winkelcentrum': Kerkstraat, Molenstraat, Manitobaplein, Langestraat, Vissersstraat, Bakkersstraat, Casinoplein, Steenstraat.

Voor de winkels in het winkelcentrum wordt door het Lokaal Bestuur een wachtzone met vloerstickers voorzien. Ook wordt het principe van het 'rechts aanhouden' toegepast (= rechts aanschuiven, de winkel rechts verlaten).

Nachtwinkels moeten om 22 uur sluiten. Er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20 uur.

Niet-essentiële winkels

Niet-essentiële winkels mogen vanaf zaterdag 27 maart 2021 enkel klanten ontvangen op afspraak, waarbij het maximaal aantal klanten dat tegelijk binnen mag, afhangt van de grootte van de winkel en met een absoluut maximum van 50 personen. Twee personen uit hetzelfde gezin mogen samen de winkel binnen. 

Leveringen aan huis en ‘click-and-collect’ blijven mogelijk op voorwaarde dat er geen fysiek contact is en de winkelruimte niet betreden wordt. 

Overzicht winkels die afhaal- en thuislevering aanbieden

Winkels die op afspraak werken

Vanaf maandag 26 april 2021 mogen niet-essentiële winkels opnieuw klanten ontvangen zonder afspraak. Er hoeft niet langer alleen gewinkeld te worden, maar men mag vergezeld worden door één ander lid van het huishouden.

Essentiële winkels

Essentiële winkels (onder meer voedingswinkels, apothekers, maar ook winkels voor hygiëneproducten, kledingstoffen, bloemen en planten, telecomwinkels en kranten- en boekenwinkels) mogen steeds klanten blijven ontvangen zonder afspraak. 

Voetgangerszone

Het kernwinkelgebied is sinds 1 september 2020 tussen 11 en 18 uur een voetgangerszone. Laden en lossen kan dus tot 11 uur.