COVID-certificaat

In België heb je geen COVID-certificaat of Covid Safe Ticket meer nodig sinds 7 maart 2022. 

Opgelet voor wie naar het buitenland reist, want in veel landen heb je zo'n coronapas wél nog nodig. In Frankrijk gaat de zogenoemde pass vaccinal op 14 maart 2022 op de schop, maar in heel wat andere landen moet je nog altijd kunnen aantonen dat je gevaccineerd of genezen bent. 

Soorten certificaten

Er zijn drie soorten certificaten: 

  • een vaccinatiecertificaat: dit certificaat is al beschikbaar na de eerste prik. Na de tweede prik wordt er een nieuw certificaat aangemaakt. De meeste EU-landen zullen alleen een certificaat van volledige vaccinatie aanvaarden én pas vanaf een bepaalde wachtperiode na de volledige vaccinatie, omdat de bescherming dan pas optimaal is.
  • een testcertificaat van een PCR-test (geen snel- of zelftest) met een negatief resultaat. Het certificaat moet kort voor het vertrek naar het buitenland aangemaakt zijn. 
  • een herstelcertificaat dat aantoont dat je hersteld bent van COVID-19. De geldigheid van dit certificaat zal in de meeste landen 180 dagen zijn.

Toegang tot je certificaat

Digitaal

Alle certificaten die voor jouw persoonlijke situatie beschikbaar zijn, kan je raadplegen en downloaden via Mijngezondheid of Mijnburgerprofiel, of in de COVIDSafe.be app.

Op papier

Je vaccinatiecertificaat kan je ook laten opsturen per post. Hou rekening met een wachttijd tussen bestelling en ontvangst van 1 week.

Contacteer hiervoor de Helpdesk: T 078 78 78 50 (9 tot 19 uur op weekdagen)