Cursus Muziekgeschiedenis

Op populaire radiozenders hoor je vaak toffe muziek van amper drie minuten, mooie liedjes duren niet lang. Toch bestaan er heel wat muzikale werken, die prachtig zijn en véél langer duren. Maar... onbekend maakt onbemind?

De cursus Muziekgeschiedenis van de Stedelijke Academie voor Muziek & Woord wil jongeren en volwassenen kennis laten maken met niet-alledaagse muziek. Er bestaat een weelde aan composities uit vroegere en meer recente tijden, die het beluisteren zeker waard zijn. Daarbij ligt de focus in eerste instantie op klassieke muziek, maar ook jazz, luisterlied, pop of andere genres kunnen aan bod komen.

De kennis van het verleden is belangrijk om het heden te begrijpen. Je komt te weten hoe composities geïnspireerd zijn door de tijdsgeest. Je krijgt achtergrond in de vorm van biografieën, cultuur-historische duiding, instrumenten en hun speelwijze. Je kunt leren volgen met een vormschema of een partituur. Dit inzicht staat in functie van de intensere beleving en de verdere ontdekking van het mysterie van muziek.

We kijken naar de functie van muziek: waarvoor is het gemaakt, voor welke context? Wat is de intentie van de kunstenaar? Waarover gaat de creatie, wat is het onderwerp? Wat doet de muziek met je?

Je krijgt er ook aandacht voor de bouwstenen van muziek en hun rol in functie van expressie en muzikaliteit. Toondichters goochelen met ritme, melodie, samenklank, tempo, klankkleur, vorm... Je verbreedt en verdiept je kennis van muziek via een scala aan luisterfragmenten. Door het gericht luisteren, leer je de muziek ‘grijpen’ en ‘begrijpen’. Op die manier draagt de cursus ook bij om meer inzicht te krijgen in de stukken die je speelt of zingt en ze zo meer diepgang te geven.

Praktisch

De cursus Muziekgeschiedenis is een cursus van drie jaar met twee uur les per week, op dinsdagavond van 19.30 tot 21.30 uur.
Iedereen vanaf 15 jaar is welkom om de lessen te volgen. De cursus is ook ideaal voor wie Algemene Muziek Cultuur (AMC) volgde.

Je krijgt een syllabus en woont op vrijwillige basis ook enkele concerten bij. Ook wie geen noten kan lezen, of geen ander vak volgt aan de Academie, is welkom.