Fietsdiefstal

Voorkom fietsdiefstal

Enkele tips

  • Sluit jouw fiets steeds af, ook al stal je deze voor een korte periode.
  • Koop een stevig fietsslot. Indien jouw fiets is uitgerust met een beugelslot kijk je best even na of dit stevig genoeg is.
  • Naast het gewone beugelslot is het aangeraden om een extra slot te voorzien waarmee je jouw fiets kan verankeren aan een vast voorwerp (bijvoorbeeld een paal, fietstalling,…).
  • In een fietsenstalling zet je, indien mogelijk, beter jouw fiets met de achterband in de stalling. Dieven hebben veel meer werk om het achterwiel los te maken van het fietskader.
  • Indien jouw fiets is voorzien van vleugelmoeren vervang je deze beter door vaste moeren. Je maakt het de dieven het best zo moeilijk mogelijk.
  • Zorg er ook voor dat een dief niets anders kan meenemen. Verwijder daarom eventuele fietspompen, afneembare fietsverlichting, laat niets achter in jouw fietszakken,…

Bij een fietsgravering ontvang je een fietspas. Vul deze zo volledig mogelijk in en bewaar het thuis. Deze fietspas zal je helpen om een nauwkeurigere aangifte te doen in geval van diefstal. Hou zeker ook het aankoopbewijs van jouw fiets bij zodat je later kan bewijzen dat dit jouw fiets is.

De dienst Veiligheid en Samenleven en de lokale politie engageren zich om de fietsstallingen, zo goed als mogelijk, vrij te houden. Vaak staan er in de fietsstallingen achtergelaten fietsen die het geheel een slordige indruk geven en de plaatsen beperken. Daarom houdt de dienst Veiligheid en Samenleven een oogje in het zeil om de niet gebruikte fietsen te verwijderen.

Aangifte fietsdiefstal

Indien je toch slachtoffer bent van een fietsdiefstal, doe je best steeds aangifte hiervan. Je kan hiervoor terecht bij het onthaal van de lokale politie of je kan online de aangifte uitvoeren. 

Voor de online aangifte kan je terecht op de website www.politie.be