Geschiedenis Pier

Dit unieke bouwwerk is de enige pier aan onze kust. Sinds de oprichting van de eerste pier zijn er al drie versies van het kopgebouw geweest.

De eerste pier, een gietijzeren constructie uit 1893-94, was geen lang leven beschoren. In het begin van WO I bliezen de Duitsers deze Pier op.

Pas in 1933 werd er een nieuwe gebouwd, deze keer in beton. De betonnen Pier overleefde WO II maar bleek niet bestand tegen het gure zeeklimaat en zeewater en vertoonde al gauw tekenen van betonrot.

Na verschillende halfslachtige oplappogingen besliste men eind jaren ‘90 om het kopgebouw volledig te renoveren. Het vernieuwde kopgebouw was in 2003 afgewerkt.

Ondertussen is de renovatie gestart van de 350 meter lange wandelweg. Ook de gangway of ‘wandelweg’ kampt al jaren met betonrot en kan niet meer worden hersteld. Ze wordt gereconstrueerd naar het model uit 1933, en dit op basis van de bestaande plannen en historische foto's. Ditmaal is het materiaal en de aangewende technieken beter bestand tegen de invloed van de zee.

Open Monumentendag

Op Open Monumentendag kwam de Pier in 2022 uitgebreid onder de aandacht. Een gids gaf er enkele verrassende weetjes mee...

Herbekijk de gidsbeurt in dit filmpje.