Gratis PCR-testen

Wie nog niet volledig gevaccineerd is, heeft recht op twee gratis PCR-testen. Deze tests kunnen aangevraagd en verkregen worden van 1 juli tot 30 september 2021. 

Waarom?

Wie nog niet volledig gevaccineerd is of in het voorbije half jaar met corona besmet was, kan dankzij een test die niet ouder is dan 72 uur, een digitaal COVID-certificaat ontvangen. Met dit certificaat toon je aan dat je coronavrij bent en reis je makkelijk binnen de Europese Unie. Om zeker te zijn dat je geen uitzonderingen over het hoofd ziet, ga je best altijd na wat de reisvoorwaarden zijn voor je bestemmingsland én de landen die je doorkruist.

Actuele reisadviezen vind je op reopen.europa.eu of diplomatie.belgium.be.

Wie?

Je hebt recht op twee gratis tests als:

  • je nog niet de kans gekregen hebt om je volledig te laten vaccineren;
  • je wel al gevaccineerd bent, maar er nog geen twee weken verstreken zijn sinds je tweede prik.

Wie het vaccin weigerde, krijgt geen gratis testen.

Hoe?

  1. Een gratis test aanvragen doe je via het overheidsportaal www.mijngezondheid.be.
  2. Log in met je identiteitskaart of de itsme-app.
  3. Je ontvangt een activatiecode, waarmee je meteen een gratis afspraak kan maken in een testcentrum naar keuze. Let op: de code is maar tien dagen geldig.

Waar?

Je kan terecht in alle triage- en testafnamecentra, privélabo’s of afnameplaatsen van ziekenhuislabo’s.

Wanneer?

Als je een afspraak vastlegt, hou dan rekening met het tijdstip waarop je aankomt op je vakantiebestemming. Een PCR-test is geldig tot maximaal 72 uur na afname. Let op, het labo heeft ook tijd nodig om de test te verwerken. Je kan jouw certificaat raadplegen op www.mijngezondheid.be of via de app CovidSafeBe.