Heropening terrassen, cafés en restaurants RSS

Vanaf zaterdag 8 mei mogen de terrassen van de horecazaken terug open. Het Lokaal Bestuur Blankenberge wil dat de opening zo veilig en hygiënisch mogelijk kan plaatsvinden. De horeca-uitbater moet bepaalde richtlijnen volgen die gebaseerd zijn op het horecaprotocol.

Algemene richtlijnen

 • maximaal 4 personen (wat hun leeftijd ook is) aan 1 tafel, tenzij het gaat om leden van hetzelfde gezin. Dit betekent dat je maximaal met vier personen aan een tafel mag zitten die niet tot hetzelfde gezin behoren. Als je met je gezin op een terras wil gaan zitten en dat is groter dan vier personen, mag dat wel;
 • minstens 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen (van rugleuning tot rugleuning). Plexiglazen schermen mogen niet gebruikt worden om de afstand te verminderen.
 • afstand van 1,5 meter zoveel mogelijk respecteren;
 • enkel zitplaatsen aan tafel buiten;
 • chirurgisch mondmasker verplicht voor personeel;
 • mondmasker verplicht voor klanten (uitgezonderd kinderen tot en met 12 jaar), behalve als ze aan tafel zitten;
 • bediening aan de bar is niet toegestaan;
 • regelmatig handen wassen, voorzie de noodzakelijke handhygiëne voor personeel en klanten: water en vloeibare handzeep en/of handgel. Plaats ontsmettingsmiddel aan iedere in- en uitgang;
 • de openingsuren zijn beperkt van 8 uur tot 22 uur. Geldt voor het horecaterras, niet voor takeaway. Voor de strandconcessies zijn er afwijkende bepalingen (zie verder);
 • klanten mogen niet in de binnenruimte, tenzij om gebruik te maken van het sanitair, om door te wandelen naar het terras als dit op geen enkele andere manier toegankelijk is of om de rekening te betalen aan de kassa (mits respecteren van de afstandsregels); 
 • het geluidsniveau mag 80 decibels niet overschrijden.

Open terras

Een open terras is een onderdeel van een inrichting die behoort tot de horecasector of van een professionele traiteur- of cateringonderneming die gelegen is buiten de besloten ruimte daarvan:

 • waar de open lucht vrij kan circuleren, waar men zitgelegenheid biedt en waar dranken en gerechten voor directe consumptie worden aangeboden;
 • het terras mag aan de open zijde NIET deels afgesloten worden, zoals bv. met windscherm of zonnewering.

Horeca-uitbaters die een open terras inrichten, moeten bedienen aan tafel. Zelfbediening of bediening aan de bar is niet mogelijk.

Er wordt verplicht zittend buiten geconsumeerd, géén statafels of walkinglunches of –diners. Klanten moeten aan hun eigen tafel blijven zitten, wisselen van tafel mag dus niet. Bediening aan de bar is niet toegestaan.

Een menu- of drankkaart op de tafels leggen wordt afgeraden. Alternatieven zijn borden aan de wand, of reeds bestaande moderne technologische toepassingen waar klanten via een QR-code de kaart op hun eigen smartphone downloaden. Je kan ook de menu- en drankenkaart op de website plaatsen. Indien er ondanks alles toch een menu- of drankenkaart wordt gebruikt, reinig die dan grondig na elke klant.

Het geluidsniveau mag 80 decibel niet overschrijden.

Er is niet langer een verplichting om klantgegevens te registreren.

Verkoop alcohol

De verkoop van alcoholische dranken in alle inrichtingen (met inbegrip van automaten) blijft verboden vanaf 22 uur tot 5 uur ’s morgens.

Takeaway

Horecazaken blijven open voor het aanbieden en leveren van afhaalmaaltijden en dranken om mee te nemen tot ten laatste 22 uur. Afhaalmaaltijden mogen samen worden aangeboden en/of geleverd met drank tot 22 uur.

Als je takeaway organiseert, ben je verantwoordelijk voor het gedrag van de klanten voor je zaak. Samenscholingen moeten vermeden worden. Vraag aan je klanten om hun bestelling op te halen en door te wandelen. Blijven staan voor je zaak is niet toegestaan.

Ook voor de wachtrij aan je raamverkoop blijft anderhalvemeteren belangrijk.

De takeaway is bij voorkeur gescheiden van de terraszone.

Strandconcessies

Voor de strandconcessies zijn er volgende specifieke of aanvullende richtlijnen van toepassing:

 • de exploitaties zijn overeenkomstig het lastenboek open tijdens de weekdagen tot 20 uur, op zaterdag en zondag tot 21 uur;
 • de concessionaris blijft verantwoordelijk voor de handhaving van zijn circulatieplan en dient alle geldende COVID-19-schikkingen strikt te respecteren op de exploitatie;
 • iedereen draagt op de volledige strandconcessie een chirurgisch mondmasker. Zowel uitbater, (zaal)personeel, raamverkooppersoneel,… ook als de afstand van 1,5 meter ten opzichte van anderen gewaarborgd kan worden. Klanten mogen hun mondmasker afzetten als ze aan hun tafel of op hun bedje zitten.
 • voorzie de noodzakelijke handhygiëne voor het personeel en de gasten. Stel middelen ter beschikking om de handen te reinigen (bij voorkeur met water en vloeibare handzeep of handgel) of te ontsmetten. Plaats ook handgel of ontsmettingsmiddel aan iedere in- en uitgang.
 • de geluidsnormen blijven gehandhaafd cfr. het lastenboek.

Goede afspraken maken goede vrienden

De heropening van de terrassen zal ongetwijfeld zorgen voor de nodige sfeer en beleving in onze stad. Om de heropstart voor iedereen vlot te laten verlopen, rekent het Lokaal Bestuur op de constructieve medewerking van alle horeca-uitbaters. Onder het motto ‘goede afspraken maken goede vrienden’ geeft het Lokaal Bestuur nog enkele preventieve tips mee:

 • vraag je klanten om rekening te houden met de buurt, zowel op het terras als bij het verlaten van je zaak;
 • om 22 uur gaat het verbod op de verkoop van alcohol in op het openbaar domein. Als uitbater mag je alcohol schenken tot 22 uur op het terras. Je kan vanaf 22 uur geen alcohol meegeven in gelijk welke vorm aan je klanten om buiten je terras op te drinken;
 • om 22 uur moeten de klanten weg zijn en moet het terras dus leeg zijn. Een last call een half uur voor sluitingstijd kan helpen om je klanten hierop voor te bereiden. Opkuisen en voorbereiden kan na 22 uur, maar iets drinken met het personeel is niet toegelaten;
 • het is ook verboden om dranken te schenken in meeneembekers wanneer klanten om 22 uur de terrassen verlaten.

Betalingen

Stimuleer elektronische betalingen. Bij gebruik van de pinautomaat moet je deze na ieder gebruik reinigen en ontsmetten. Voorzie handgels of wattenstaafjes voor je klanten.

Mondmaskerverplichting

Haalt je klant eten af in je horecazaak, verplaatst je klant zich op het terras en in je zaak? Dan is het belangrijk dat je je klant (ouder dan 12 jaar) wijst op de regel rond het verplicht dragen van een mondmasker. Afficheer op een zichtbare plaats in je zaak dat er mondmaskerplicht is zodat je klant op de hoogte is. 

Materiaal om klanten te informeren

 • Horeca Vlaanderen stelt affiches ter beschikking om uit te hangen in jouw horecazaak. Je kan ze onderaan deze pagina downloaden. Affiches kan je ook ophalen tijdens de openingsuren in het Infopunt Toerisme, Hoogstraat 2, 8370 Blankenberge. 
Gepubliceerd op vrijdag 7 mei 2021 15 u.