Hoe registreren als vluchteling?

Hoe meld ik me aan als vluchteling uit Oekraïne? Er zijn twee opties voor vluchtelingen uit Oekraïne: kort verblijf en statuut tijdelijke bescherming.

Kort verblijf

Je hebt zelf opvang gevonden en wenst geen rechten te openen in België. Je mag je aanmelden bij de dienst vreemdelingenzaken. Daar zal je een aankomstverklaring krijgen waarmee je 90 dagen in België kan verblijven.

Ook in afwachting van het verkrijgen van een attest tijdelijke bescherming is het aangewezen om je reeds aan te melden bij de dienst vreemdelingenzaken.

Maak hier een afspraak of bel T 050 636 430.

Wat breng je mee?

 • Je identiteitsdocumenten
 • Een pasfoto (er staat een pasfotocabine in het stadhuis)

Statuut tijdelijke bescherming

Met dit statuut open je allerlei rechten in België, zoals de mogelijkheid om te werken, het recht op leefloon, medische bescherming,…

 • Je kan je aanmelden in het registratiecentrum: Brussel Expo, Paleis 8 (Heizel). Het registratiecentrum is 7/7 open, van 8.30 tot 17.30 uur en is vlot bereikbaar met de metro, lijn 6, halte Heizel. Wie al geregistreerd werd in het registratiecentrum Bordet moet zich niet opnieuw aanmelden op de Heizel maar zal het attest van tijdelijke bescherming ontvangen van de DVZ of van de gemeente.
 • Werkwijze:
  1. Registratie identiteitsdocumenten
  2. Vingerafdrukken en foto worden genomen 
  3. Na onderzoek en indien de voorwaarden vervuld zijn, krijgt iedere persoon een attest van tijdelijke bescherming.
 • Met dit attest van tijdelijke bescherming kan je je aanmelden bij de dienst vreemdelingenzaken in het stadhuis (J.F. Kennedyplein 1). 
  • Maak hier een afspraak of bel T 050 636 430.
  • Wat breng je mee: je identiteitsdocumenten, attest tijdelijke bescherming (afgeleverd door DVZ) en een pasfoto (er staat een pasfotocabine in het stadhuis).
 • Je zal een bijlage 15 krijgen in afwachting van je A-kaart
 • Na positieve woonstcontrole door de wijkagent krijg je een uitnodigingsbrief om je A-kaart te komen aanvragen. Je maakt hiervoor opnieuw een afspraak bij onze dienst vreemdelingenzaken.
 1.  

Wens je internationale bescherming aan te vragen

Deze procedure wordt opgeschort zolang de tijdelijke bescherming van toepassing is. Een verzoek om internationale bescherming kan je indienen via DPIVIB.UKR@ibz.fgov.be.

Wijzigt je adres tijdens je verblijf in België, is het zeer belangrijk om dit steeds door te geven aan de dienst bevolking van de gemeente waar je verblijft.

Recht op OCMW-steun en andere sociale rechten

Bij de registratie zullen Oekraïners en hun gezinsleden een attest van tijdelijke bescherming ontvangen. Op de datum van het attest van tijdelijke bescherming krijgt de betrokkene recht op maatschappelijke dienstverlening (equivalent leefloon). Ook is er recht op alle aanvullende dienstverlening.

Voor de volledigheid vermelden we nog dat mensen met een aankomstverklaring geen rechten openen op maatschappelijke dienstverlening (of andere sociale rechten).

Het Sociaal Huis is elke voormiddag vrij toegankelijk. In de namiddag kan je er, behalve op woensdag, terecht op afspraak. Maak een afspraak voor het aanvragen van financiële steun via het algemeen telefoonnummer 050 235 800. 

Openingsuren Sociaal Huis, Kerkstraat 155, 8370 Blankenberge:

 • Maandag 8.30 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur
 • Dinsdag 8.30 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur
 • Woensdag 8.30 tot 12 uur
 • Donderdag 8.30 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur
 • Vrijdag 8.30 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur

Meer informatie