Hou het proper RSS

Elke ochtend, wanneer de meeste mensen nog slapen, gaan 25 medewerkers van de technische dienst op pad om Blankenberge proper te maken.

Ze vegen en reinigen straten en maken de afvalbakken leeg in de stad en op het strand. Ze rapen rondslingerend afval op met een knijper, zeven afval uit het zand en ruimen hondenpoep. Daarvoor zetten ze alle middelen in: een strandveegmachine, een universele motormachine voor het ophalen van afvalzakken op het strand, een zwerfvuilstofzuiger, een perswagen voor afval, twee straatveegmachines, een stoepveegmachine en drie bestelwagens voor het verzamelen van hondenpoep, groenafval en sluikstort.

Tijdens de zomerperiode telt de stad tot 340 afvalrecipiënten, waaronder de afvalbakken op het strand, op de Zeedijk, in het centrum en op de speelpleinen. Een 100-tal daarvan zijn hondenpoepbuizen. Alle recipiënten worden dagelijks leeggemaakt, de afvalbakken zelfs drie keer per dag. Op piekdagen halen de stadsdiensten 8 tot 10 ton afval op! Een afvalverwerkingsbedrijf haalt vervolgens het verzamelde straat- en veegvuil op. Het ongescheiden PMD- en restafval uit de afvalbakken op het strand, de Zeedijk en het centrum wordt afgevoerd in opdracht van FostPlus voor het project de Click, waar het gesorteerd en gerecycleerd wordt.

Onze medewerkers leveren hard werk dat voor de meeste inwoners, tweedeverblijvers en bezoekers vaak onzichtbaar blijft. Hun werk verdient jouw respect. De stad opkuisen is één zaak. De stad proper houden, is een gedeelde verantwoordelijkheid. We rekenen daarbij op jouw burgerzin.

Het is simpel. Zie je of heb je afval? Raap het op en gooit het in de vuilbak. Alleen samen houden we het proper.

Bekijk het filmpje hier.

Helpen?

Zin om zelf de handen uit de mouwen te steken in de strijd tegen zwerfvuil? We zetten alle mogelijkheden even op een rijtje: 

 • Technische dienst - lokaal bestuur Blankenberge
  Haal een afvalzak, handschoenen en een knijper op en ga aan de slag in de stad of op het strand. Elke werkdag tijdens de kantooruren. 
  Adres: Scharebrugstraat 110, 8370 Blankenberge
 • The Click
  Scan het zwerfvuil dat je onderweg tegenkomt en gooi het in de vuilbak. Met de punten die je ermee verzamelt, geniet je van voordelen bij lokale handelaars.
  www.the-click.be
 • Mooimakers
  Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. Mooimakers is steeds op zoek naar helpers om opruimacties te organiseren en stelt alle materiaal ter beschikking. 
  www.mooimakers.be 
 • Proper Strand Lopers
  Groep vrijwilligers die zich bezighoudt met afval verzamelen aan de kust. Door zwerfvuil op het strand op te ruimen, en daarvan foto's te delen op Facebook ijveren ze voor een proper strand.
  www.properstrandlopers.be 
 • Eneco Clean Beach Cup
  Organisator van de jaarlijkse grote strandschoonmaak in samenwerking met de surfclubs aan de kust. Inschrijven is vereist. 
  www.enecocleanbeachcup.be
 • WePlog
  Gratis app die op een stratenplan toont waar je best kan ploggen en zwerfafval opruimt. Bij de start zijn alle straten rood gekleurd. Tijdens het ploggen verandert de kleur naar oranje om aan te geven dat een plogger actief is in een bepaalde straat. Na het ploggen kleurt de straat groen. 
  www.weplog.be
Gepubliceerd op donderdag 4 augustus 2022 12 u.