Klik niet te snel

Cybercriminelen verzenden al jaren e-mails en berichten om ons te verleiden om geld op te sturen, toegang te geven tot onze computers, onze gegevens te delen, … Hoewel veel van dergelijke e-mails in je spamfolder terechtkomen, is er vaak weinig fysieke bescherming mogelijk tegen deze praktijken.

De belangrijkste reden die ervoor zorgt dat criminelen in hun opzet slagen, ben jij. Jij moet immers de handelingen uitvoeren.

Misleiding is hier het belangrijkste hulpmiddel van de oplichter. Ze sturen allerlei berichten om je te overtuigen om toch op hun link te klikken en hun vragen in te willigen. Ze proberen vaak een urgentie in te bouwen zodat je weinig tijd hebt om alles goed te lezen, te twijfelen of extra opzoekingswerk te verrichten. Maar met een kritische blik kan je al veel tegenhouden.

Klik niet te snel

Daarom is onze boodschap dan ook: Klik niet te snel. Neem de tijd om na te gaan of de e-mail of het bericht dat je voor je hebt wel klopt. Doe een zoekactie op het internet en zoek zelf naar mogelijke fouten in het bericht.

We geven je enkele vaak voorkomende voorbeelden:

  • Een bericht van de bank. Je ontvangt een mailtje van de bank of een andere financiële instelling dat er een probleem is met jouw rekening. Je moet via een toegestuurde link inloggen op de site om dit in orde te brengen. De site is echter een namaak site en in plaats van in te loggen, stuur je je gegevens door naar de oplichters die hier vervolgens verder mee aan de slag gaan.
  • Ransomware: dit is een softwarepakket dat je computer zal vergrendelen. Je kan niet meer werken op je computer tot je een bedrag betaalt aan de fraudeurs. Het hangt wat af van de fraudeurs of je pc wel of niet ontgrendeld geraakt. Dit soort links hebben we vaak gezien bij bv. pakketjesdiensten die iets niet hebben kunnen leveren. Maar deze komen ook als pop-ups tevoorschijn op je pc. Klik je erop dan vraagt het of je iets wil installeren om een nieuwe afspraak in te plannen. Je installeert echter de cryptolocker en zorgt ervoor dat computer vergrendelt.
  • Verkoop je al eens iets via internet? Dan heb je een grote kans dat cybercriminelen ook al één van hun trucs hebben geprobeerd bij jou. Wat ze vaak proberen is je om te leiden naar hun eigen websites om je gegevens te ontfutselen. Een voorbeeld is een link die ze sturen waar je dan een klein bedrag moet overschrijven als bewijs dat jij geen oplichter bent. Of een verzending opmaken via een 'pakjesdienst' waarbij ze een link sturen zodat je daar een profiel kan aanmaken. In alle gevallen stuur je gewoon je gegevens door naar de oplichter en gaan zij ervandoor met jouw geld.
  • Ben jij het in deze video? en een link naar het 'filmpje'. Je moet echter wel nog even inloggen met je Facebook gegevens op een phising site die jouw gegevens doorstuurt naar de cybercriminelen. Via jouw account verspreiden ze dan de link verder.
  • Instagramgijzeling. Oplichters kunnen je sneller overtuigen als ze je laten denken dat je vrienden het aanraden. Nadat ze het Instagram profiel van je vrienden overnemen gaan ze berichten posten en jouw de nodige links doorsturen. Eventueel zorgen ze er ook voor dat je vriend of jij een selfie video opneemt om het nog geloofwaardiger te maken. Inzet bij deze vorm van oplichting zijn interessante mogelijkheden voor beleggingen met cryptomunten. Hierbij krijg je er een aantal gratis aangeboden. Maar zoals steeds pas op met links met te mooie beloften.