LEESTIP: Blankenberge tijdens WO II (bezetting, bevrijding, herdenking) RSS

Het Lokaal Bestuur Blankenberge stelt met trots een nieuwe publicatie voor over WO II, van de hand van stadsarchivaris Pieter Deschoolmeester. Blankenberge tijdens WO II (bezetting, bevrijding, herdenking) vertelt het verhaal van WO II in onze stad in 13 hoofdstukken.

De auteur staat uitgebreid stil bij de periode kort vóór en ná de bezetting. Het werk telt 208 pagina’s en bevat een 90-tal illustraties. Het is een absolute primeur, want voor het eerst wordt deze donkere episode uit de geschiedenis van Blankenberge in één overzichtspublicatie te boek gesteld.

Deze publicatie is bedoeld voor een breed publiek. Het vertrekpunt was de vraag naar hoe onze stadsgenoten de oorlogsjaren hebben beleefd en overleefd. Noodgedwongen heeft onze stadsarchivaris deze publicatie geschreven in maart, april en mei 2020, in volle coronacrisis tijdens de lockdown. Daardoor had de auteur meer tijd om het voorbereidende onderzoek grondiger uit te voeren. De restrictieve maatregelen die tijdens de beginmaanden van de coronacrisis werden opgelegd, maakten het vooral gemakkelijker om hem in te leven in hoe onze stadsgenoten de oorlogsjaren toen voor een stuk moeten ervaren hebben. De aandachtige lezer zal zeker merken dat er heel wat parallellen te trekken zijn tussen beide crisissen. 

Blankenberge tijdens WO II (bezetting, bevrijding, herdenking) is te koop in het Infopunt Toerisme, het Belle Epoque Centrum en Standaardboekhandel Blankenberge (Kerkstraat). Kostprijs: 19,99 euro.

Gepubliceerd op woensdag 16 september 2020 11 u.