Markeren & registreren voorwerpen

90% van de teruggevonden gestolen goederen kan niet worden terugbezorgd aan hun wettige eigenaar. Enerzijds geven de slachtoffers bij de diefstalaangifte vaak een veel te vage beschrijving van hun goederen. Anderzijds is het voor de politie, ingeval de gestolen goederen worden teruggevonden, vaak onmogelijk om de wettige eigenaar op te sporen. Dat komt omdat talrijke goederen geen eigen karakter of kenmerk hebben waaraan de eigenaar kan worden geïdentificeerd. Deze voorwerpen zijn bijzonder aantrekkelijk voor helers.

Gelukkig kan je hier wat aan doen. Maak als eigenaar een inventaris op van al jouw goederen. Een lijst met serienummers of een goede beschrijving van het voorwerp helpen je in geval van diefstal om een betere klacht in te dienen. Door een betere omschrijving van jouw goederen verhoog je de kans op een eventuele teruggave van jouw goederen.

Welke goederen markeer je het best?

In de eerste plaats gaat dit om elektronische goederen, bv. smartphone, camera, gps, fototoestel, mp3-speler, dvd, televisie, hifi,… Maar ook kunstvoorwerpen zijn een favoriet doelwit van dieven.

De dienst Veiligheid en Samenleven bezorgt je graag een aantal gratis fraudebestendige stickers om jouw goederen te markeren.

Sleutelhangers

Markeer je sleutels. Sleutels lijken kleine, onbenullige dingen, maar toch beheersen ze een groot deel van ons leven. Sleutels geven immers toegang tot jouw woning, wagen, werk, handelszaak, … Als je je sleutels verliest, bestaat niet alleen de kans dat iemand deze plaatsen binnendringt, maar je krijgt er ook een stapel beslommeringen bovenop. Sleutels laten bijmaken, aangifte doen bij de politie, de dienst gevonden voorwerpen opzoeken, nieuwe sloten laten plaatsen,… Kortom, zaken die je liever vermijdt.

Door je sleutels met je rijksregisternummer te markeren, kunnen inbrekers je adres niet achterhalen. Elk rijksregisternummer is uniek en zorgt voor anonimiteit van de eigenaar tegenover de vinder. De politie en de bevoegde diensten hebben voldoende aan jouw rijksregisternummer om jouw gegevens op te roepen en je zo je sleutels terug te bezorgen.

Dit systeem is uitermate handig bij sleutelverlies. Zorg er wel voor dat je je sleutels niet samen bij je identiteitspapieren bewaart.

Deze sleutelhangers zijn gratis en haal je in de dienst Veiligheid en Samenleven, tijdens de openingsuren van het stadhuis of tijdens de fietsmarkeeracties.

Markeren werkmateriaal 

Als professional moet je op elk moment op je gereedschap kunnen vertrouwen. Een werfdiefstal is dan ook één van de grootste nachtmerries die je kan overkomen. Wie de kranten erop naslaat, merkt dat werfdiefstal vaak voorkomt. Heel wat criminelen hebben het gemunt op werfvoertuigen, bouwmaterialen en gereedschap. Naast het zorgvuldig afsluiten is identificatie zeer belangrijk. Daarom biedt het lokaal bestuur je de mogelijkheid om je werkmateriaal te laten beveiligen. Als zelfstandig ondernemer neem je hiervoor contact op met de dienst Veiligheid en Samenleven. Wij komen dan langs om al je waardevol materiaal te markeren met fraudebestendige labels.

We geven ook nog graag enkele tips.

  • Hou je werfmateriaal achter slot en grendel en beheer uw sloten goed.
  • Ligt het materiaal in een bestelwagen? Parkeer dan op een veilige plaats.
  • Materiaal dat zichtbaar is kan verleidelijk zijn voor dieven. Uit het zicht is dus aan de orde.
  • Aan het werk op de werf? Parkeer dan de bestelwagen met de deuren in de richting van de werf en laat de deuren niet onnodig open staan.

Maak een inventaris van je materiaal, noteer de serienummers en maak foto's. Dit maakt de aangifte volledig in geval van diefstal.