Markeren & registreren voorwerpen

90% van de teruggevonden gestolen goederen kunnen niet worden terugbezorgd aan hun wettige eigenaar. Enerzijds geven de slachtoffers bij het aangeven van de diefstal vaak een veel te vage beschrijving van hun goederen. Anderzijds is het voor de politie, ingeval de gestolen goederen worden teruggevonden, vaak onmogelijk om de wettige eigenaar op te sporen omdat talrijke goederen geen eigen karakter of kenmerk hebben waarbij de eigenaar kan worden geïdentificeerd. Deze voorwerpen zijn dan ook bijzonder aantrekkelijk voor helers.

Maar hier kan iets tegen gedaan worden, je kan immers als eigenaar een inventaris opmaken van al jouw goederen. Een lijst met serienummers of een goede beschrijving van het voorwerp kunnen je, indien je slachtoffer wordt van een diefstal, helpen bij het indienen van een betere klacht. Door een betere omschrijving van jouw goederen verhoog je ook de kans op een eventuele teruggave van jouw goederen.

Welke goederen markeer je het best?

In de eerste plaats gaat dit om elektronische goederen zoals: gsm, camera, gps, fototoestel, mp3-speler, dvd, televisie, hifi,… maar ook kunstvoorwerpen zijn een favoriet doelwit van dieven.

De dienst Veiligheid en Samenleven bezorgt je graag een aantal gratis fraudebestendige stickers die je kan helpen bij het markeren van jouw goederen.

Sleutelhangers

Ook je sleutels kan je markeren. Sleutels lijken kleine, onbenullige dingen, maar toch beheersen ze een groot deel van ons leven. Sleutels geven immers toegang tot jouw woning, wagen, werk, handelszaak,…
Bij sleutelverlies creëer je niet alleen de kans dat iemand deze plaatsen binnendringt, maar je krijgt er ook een stapel beslommeringen bovenop. Sleutels moeten worden bijgemaakt, er moet aangifte worden gedaan bij de politie, je moet de dienst gevonden voorwerpen opzoeken, er moeten nieuwe sloten worden geplaatst,… kortom allerlei zaken die je liever vermijdt.

Door jouw sleutel met jouw rijksregisternummer te markeren kunnen inbrekers jouw adres niet achterhalen. Het rijksregisternummer is immers uniek en zorgt voor anonimiteit van de eigenaar tegenover de vinder. De politie en de bevoegde diensten hebben echter voldoende aan jouw rijksregisternummer om jouw gegevens te kunnen oproepen en zo de sleutels terug te geven aan de rechtmatige eigenaar.

Dit systeem is uitermate handig bij sleutelverlies. Wel dienen er nog steeds inspanningen te worden gedaan door de gebruiker ervan. Zo mogen de sleutels niet samen bij de identiteitspapieren worden bewaard.

Deze sleutelhangers kan je gratis verkrijgen in de dienst Veiligheid en Samenleven, tijdens de openingsuren van het stadhuis, of tijdens de fietsmarkeeracties.