Metalen uilen in de strijd tegen spreeuwen RSS

Een grote zwerm spreeuwen teistert al een tijdje de omgeving van de Zwarte Leeuwstraat. Nepuilen moeten er nu voor zorgen dat ze andere oorden opzoeken.

De vogels strijken er neer in de bomen op het plein van de Sint-Amanduskerk om er te overnachten. Hoewel de spreeuwenzwermen voor een spectaculaire luchtshow zorgen, brengen ze ook heel wat overlast met zich mee: lawaai, geurhinder en een flinke berg uitwerpselen op daken, voetpaden en geparkeerde auto’s.

Spreeuwen zijn een beschermde diersoort en mogen dus niet zomaar uitgeroeid worden. Daarom ging het lokaal bestuur op zoek naar een diervriendelijk alternatief om ze te bestrijden. Blankenberge koos voor vogelverschrikkers onder de vorm van metalen uilen of oehoes. Spreeuwen zijn van nature bang van oehoes, waardoor ze niet meer durven landen en uiteindelijk wegblijven.

De 35 vogelverschrikkers hangen in de kruinen van de bomen en hebben een belletje dat extra lawaai maakt in de wind. De nepuilen bewezen al eerder hun nut in Diksmuide en Bredene. Het lokaal bestuur hoopt dat dit ook in Blankenberge het geval zal zijn en dat de rust in de buurt snel terugkeert.

Gepubliceerd op dinsdag 7 september 2021 17 u.