Nieuwe blauwe PMD-zak is nog niet voor morgen RSS

Je hebt er ongetwijfeld al iets over gehoord, binnenkort mogen er meer verpakkingen in de blauwe PMD-zak. Maar zover is het voorlopig nog niet in Blankenberge.

De invoering van de nieuwe blauwe zak gebeurt immers stapsgewijs. Daardoor kan het gebeuren dat er in omliggende gemeentes wel al plastic vlootjes, potjes en folies in de blauwe zak mogen, maar bij ons nog steeds niet. Minstens tot eind 2019 blijven de huidige sorteerregels van kracht, waarbij enkel plastic flessen en flacons in de PMD-zak thuishoren.

De uitbreiding van de PMD-sorteerregels wordt door Fost Plus (de organisatie verantwoordelijk voor de inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval) stap voor stap ingevoerd over het hele land. Op die manier krijgen alle schakels in de afvalketen voldoende tijd om zich hierop voor te bereiden. Bij het verwerken van je PMD-zak zijn immers heel wat verschillende partijen betrokken: stad Blankenberge en IVBO als afvalintercommunale, maar ook het sorteercentrum en de recyclagebedrijven die deze materialen omzetten in nieuwe grondstoffen.

IVBO, dat instaat voor de afvalinzameling in Beernem, Blankenberge, Brugge, Damme, De Haan, Jabbeke, Oostkamp, Zedelgem en Zuienkerke, maakt deel uit van de groep intercommunales die ten vroegste in 2020 de overstap maken. De intrede van de nieuwe blauwe zak verloopt dus niet per provincie of gemeente, maar per werkingsgebied. Hierdoor kan het best zijn dat een buurgemeente wél al dit jaar van start gaat met de nieuwe blauwe zak. Vanaf 1 juni 2019 is dat bijvoorbeeld zo voor de gemeenten aangesloten bij IVOO (o.a. Bredene, Ichtegem en Oudenburg) en Mirom (o.a. Lichtervelde, Torhout en Wingene).

Voor jou als inwoner van de IVBO-regio verandert er in 2019 echter nog niets aan de sorteerregels. Hierdoor mogen in de blauwe zak nog steeds enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons, net zoals de voorbije jaren.

Twijfel je nog? Raadpleeg dan de achterzijde van je afvalkalender of surf naar www.betersorteren.be om te weten te komen waar jouw verpakking thuishoort.

Gepubliceerd op woensdag 5 juni 2019 16.04 u.