Online vriendschappen

Een wereld zonder internet lijkt ondenkbaar, nagenoeg iedereen maakt er gebruik van, maar zijn die mensen wel steeds wie ze zeggen dat ze zijn? Moet je alles delen met iedereen?

Een eerste stap is bepalen wie jou kan volgen.
Het ene sociale mediakanaal is het andere niet, dus post je op jouw verschillende kanalen ook vaak andere zaken. Hierbij is niet alles geschikt voor dezelfde personen.
Zo kan je beslissen om je Instagramprofiel openbaar te plaatsen en daar enkel foto’s van locaties of iets anders op te zetten, terwijl je ervoor kiest om meer persoonlijke berichten te plaatsen op Facebook.

Of heb je een collega met wie je een pure professionele relatie hebt? Moet deze persoon ook alles volgen wat je op Facebook plaatst? Kun je deze persoon niet beter beperken tot je LinkedInprofiel?

De verschillende sociale mediakanalen bieden je opties dus is het belangrijk om te bepalen wat je deelt en met wie.

  • Voel geen druk om mensen te aanvaarden op elk van je kanalen. Je moet zelf beslissen wat, waar en met wie je deelt.
  • Beslis per kanaal hoeveel je wil delen. Facebook geeft je veel opties, maar het is belangrijk om bij alles eens stil te staan. Vrienden van vrienden gaat bijvoorbeeld soms veel verder dan je eerst denkt. Maar wist je dat je ook specifieke lijsten kan aanmaken?
  • Hou je contactlijst up-to-date. Ga na of het nog opportuun is om alle mensen erbij te hebben. Vriendschappen zijn immers niet statisch.
  • Krijg je een nieuw vriendschapsverzoek, sta dan even stil bij deze aanvraag, klik niet overhaast op aanvaarden of afwijzen.
  • Wees zeker op je hoede wanneer je deze persoon niet kent. Soms is het beter deze persoon totaal te negeren dan ook maar één bericht te sturen.
  • Heb je twijfels bij een profiel, laat het dan niet na om het profiel te rapporteren. De meeste kanalen gaan hier mee aan de slag.
  • Sommige mensen hebben ondertussen al meerdere profielen op hetzelfde kanaal. Vaak is het omdat ze niet meer kunnen inloggen op een bepaald profiel en ze dan maar een nieuwe aanmaken. Maar soms zijn het valse profielen voor mensen die deze willen misbruiken. Het kan dan ook nooit kwaad om dit even na te vragen bij je kennis.
  • Bepaal ook wat je wil posten op welk kanaal. En hou rekening met de privacy wensen van mensen die op foto’s staan.
  • Tag je mensen? Kijk dan na of dit geen invloed heeft. Als je iemand tagt, kunnen niet enkel jouw vrienden, maar ook zijn of haar vrienden de post zien. Wil je dit wel?

Een goed beheer van je vriendschappen kan veel voorkomen. Oplichters maken immers met plezier gebruik van bevriende profielen om je in de val te lokken. Maar daarnaast kan je door een goed beheer ook offline zaken voorkomen. Een vaak voorkomende tip bij inbraak is immers om niet op internet te posten dat je niet thuis bent. Als je deze informatie echter in een gecontroleerde omgeving post, zal je hier veel minder risico’s bij lopen.