Parkeren op openbaar domein tijdens weekends, feestdagen of schoolvakanties

Tijdens schoolvakanties, feestdagen en weekends geldt het parkeerplan (zie onderaan).
Als download vind je het parkeerplan en het overzicht van de schoolvakanties.

Zones en tarieven

Rode zone – betalend parkeren

In deze zone mag je maximum 10 uur lang je wagen betalend parkeren tussen 9 en 19 uur. In deze straten staan parkeermeters.
Sta je er minder dan 10 minuten? Neem een gratis ticket en leg dit vooraan in de wagen.
Sta je er langer dan 10 minuten? Dan betaal je € 1,50 per uur.

Gratis parkeren in deze zone tijdens weekends, op feestdagen en tijdens schoolvakanties?
Neem een parkeerabonnement. Inwoners en tweedeverblijvers betalen € 125 voor een parkeerabonnement per kalenderjaar (1 januari t.e.m. 31 december). Niet-inwoners betalen € 250 voor een parkeerabonnement per kalenderjaar (1 januari t.e.m. 31 december).

Neem het inschrijvingsbewijs van de wagen en je identiteitskaart mee naar OPC (Paul Devauxstraat 16). Ben je een tweedeverblijver? Neem het bewijs mee dat je belastingen betaalt in Blankenberge. Als je een leasingvoertuig of bedrijfswagen hebt, breng je het bewijs mee van je bedrijf dat je hoofdbestuurder bent of de statuten van je bedrijf als je bedrijfsleider bent.

Blauwe zone – parkeerkaart

Je mag er maximum 1 uur staan tussen 9 en 18 uur met de parkeerschijf. Je parkeerschijf dient het uur van aankomst aan te geven. Bewoners en tweedeverblijvers kunnen er langer staan, mits het hebben van een parkeerkaart (vroegere bewonerskaart)

Gratis parkeren in deze zone tijdens weekends, op feestdagen en tijdens schoolvakanties? 
Neem als bewoner of tweedeverblijver een parkeerkaart (vroegere bewonerskaart). Een parkeerkaart kost € 50 en is te verkrijgen in OPC (Paul Devauxstraat 16). 

Neem het inschrijvingsbewijs van de wagen en je identiteitskaart mee. Ben je een tweedeverblijver? Neem het bewijs mee dat je belastingen betaalt in Blankenberge. Als je een leasingvoertuig of bedrijfswagen hebt, breng je het bewijs mee van je bedrijf dat je hoofdbestuurder bent of de statuten van je bedrijf als je bedrijfsleider bent.

Donkerpaarse zone – kortparkeren

 In deze zones mag je maximum 1 uur parkeren (€ 1,50 per uur). Deze zone betreft de Onderwijsstraat, Seb. Vernieuwestraat, Gen. Lemanstraat en rond de Sint-Rochuskerk.

Lichtpaarse zone – kortparkeren bezoekers stadhuis

Als bezoeker van het stadhuis kan je hier gebruik van maken. Hier mag je één uur staan mét parkeerschijf. Deze regeling is het ganse jaar door van toepassing van maandag tot en met vrijdag van 7.30 tot 19 uur. Langparkeren met de parkeerkaart (bewoners en tweedeverblijvers) is in deze zone niet toegelaten. In het weekend valt deze zone onder ‘Blauwe zone - parkeerkaart’. Zonder parkeerkaart kan je er dan maximum 1 uur staan met de parkeerschijf.

Groene zone – laden en lossen

Moet je laden en lossen? Er zijn laad- en loskades voorzien in de Weststraat, P. Devauxstraat, P. Benoîtstraat en aan het Koning Leopold III-plein (kant ING-bank).

Witte zone

Hier mag je gratis parkeren, behalve als het verboden is door enige bepaling van het verkeersreglement.

Voertuigen van personen met een handicap

Personen met een handicap die over een speciale parkeerkaart beschikken, zijn vrijgesteld van het betalend parkeren en kunnen ook onbeperkt parkeren in de blauwe zones. Deze parkeerkaart kan via de dienst Senioren, pensioenen en ondersteuning sociale zaken (SPOSZ) aangevraagd worden.
Op verschillende plaatsen in de stad zijn er ook voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een handicap.

 

Wens je meer info over het parkeerbeleid of heb je een (onterechte) retributie ontvangen?
Contacteer OPC (Paul Devauxstraat 16 – T 050 41 08 41 - www.parkeren.be/blankenberge) nabij het Koning Leopold III-plein.

Betaalmogelijkheden

Sms-parkeren

Je betaalt je parkeerticket via een sms met je gsm. De parkeerkosten betaal je via een factuur die je later ontvangt. Met sms-parkeren betaal je altijd de exacte parkeerduur: je stopt je parkeersessie bijvoorbeeld na 37 minuten, dan betaal je ook maar 37 minuten. Je ontvangt een sms wanneer je de maximale parkeertijd hebt bereikt en dan stopt de teller ook automatisch.

Registreer je eerst als klant via de website van Parkmobile en start je sms-parkeren in Blankenberge.

Hoe parkeertijd starten? Sms [parkeerzone][spatie][nummerplaat] naar 4810 om jouw parkeeractie te starten, bijvoorbeeld BL1 1abc123.
*De parkeerzone vind je op de parkeerautomaat en/of het zonebord. De parkeercontroleur ziet aan de hand van jouw nummerplaat of je betaald geparkeerd staat met Parkmobile. 
Klik hier voor meer tips over parkeren via sms.
Hoe parkeertijd stoppen? Als je de parkeertijd wilt stoppen, sms Q naar 4810.

Je betaalt € 0,15 per sms (versturen en ontvangen).
Meer info over tarieven bij sms-parkeren? Klik hier.

App-parkeren

Installeer de app van Parkmobile Parkeren.

Je betaalt je parkeerticket via de Parkmobile-app op je gsm. De parkeerkosten betaal je via een aparte factuur. Met app-parkeren betaal je altijd de exacte parkeerduur: stopt je parkeersessie bijvoorbeeld na 37 minuten, dan betaal je ook maar 37 minuten. Je ontvangt een sms wanneer je de maximale parkeertijd hebt bereikt en dan stopt de teller ook automatisch.

Hoe parkeertijd starten? Bevestig de voorgestelde parkeerzone op basis van jouw gps-locatie en kiest ‘start’ om jouw parkeeractie te starten. Andere opties zijn het kiezen via handmatige invoer of het selecteren van een favoriete zone. Klik hier voor meer app tips.
Hoe parkeertijd stoppen? Bij terugkomst druk je op ‘stop’ in de app. De parkeeractie wordt vervolgens onder ‘parkeerhistorie’ geplaatst, waar je de totale kosten kunt zien en eventueel een notitie kunt toevoegen.

Betalen met muntstukken of kaart

Koop een parkeerticket aan de parkeerautomaat en beslis hoelang je wilt parkeren. Betalen kan met muntstukken of kaart. Leg je parkeerticket duidelijk leesbaar achter de voorruit van je voertuig. Het einde van de parkeerduur staat vermeld op je parkeerticket.

Halvedagtarief

Als je langer parkeert dan de geldigheid van je parkeerticket of als je geen parkeerticket neemt, kies je automatisch voor het halvedagtarief. Dit ticket kost € 15.
De parkeerwachter schuift een retributiebon onder je ruitenwisser. Deze parkeerretributie betaal je binnen 8 dagen via overschrijving of cash in de parkingshop.