Planadvies bij bouwen & verbouwen

Duurzaam wonen betekent meer dan enkel een huis bouwen dat lang mee gaat. Duurzaam wonen houdt ook rekening met het gebruik van ecologische materialen, energieverbruik, isolatie, ventilatie, opwekken van groene stroom, flexibiliteit en aanpasbaarheid. Een duurzame woning is niet alleen een woonst die gezond en aangenaam is om in te wonen. Wie bij het (ver)bouwen van een woning duurzaam denkt, bewijst ook het milieu een gunst. Een duurzame woning betekent wel een extra investering, maar die win je terug met ondermeer premies en een lagere energiefactuur.

Het stadsbestuur vindt het belangrijk dat de huizen die momenteel worden gebouwd of verbouwd zo duurzaam mogelijk zijn. Daarom biedt het stadsbestuur, i.s.m. de provincie aan de kandidaat (ver)bouwer de mogelijkheid om aan een goedkoop tarief advies in te winnen.

Deze adviezen worden gegeven door BAS en Inter. BAS is al meerdere jaren actief in de duurzame woningbouw. Zij beschikken over een divers team met zowel technische als architecturale kennis. Inter bouwde heel wat ervaring op omtrent toegankelijkheid en meegroeiwonen. Meegroeiwonen is nog niet zo bekend, maar maakt zeker ook deel uit van duurzaam wonen. Het stelt de levenslange bruikbaarheid van een woning voorop door van in de ontwerpfase al rekening te houden met veranderende behoeften, bv. afnemende lichamelijke mogelijkheden of een veranderde gezinssamenstelling. Het betekent bv. een ruime kamer beneden voorzien zodat er later een bad- of slaapkamer kan ingericht worden, voldoende circulatieruimte voorzien, deuren breed genoeg maken, drempels vermijden,... Hierdoor vermijd je dat je achteraf grote ingrepen moet doen die in sommige gevallen zelfs niet meer mogelijk zijn.

Bedrag

De kostprijs van het advies is afhankelijk of BAS bij je thuis komt of niet. Dankzij de financiële steun van de provincie en dankzij de bijkomende financiële steun van het stadsbestuur betaal je:

  • € 12,50 voor advies duurzaam bouwen zonder plaatsbezoek
  • € 25 voor advies duurzaam bouwen met plaatsbezoek
  • € 12,50 voor advies meegroeiwonen (plaatsbezoek inbegrepen)
  • € 20 of € 32,50 voor een combinatie van beide adviezen

Meer info

Alle info en aanvraagformulieren kun je vinden op https://www.west-vlaanderen.be/energie-en-wonen/bouwadvies.