Reus Korno

Reuzenpaspoort

Ontwerpdatum: 1956

Ontwerper: Arno Brys uit Sint-Andries, Brugge

Ontwerper kledij: Firma Willaert van Desselgem

Hoogte: 4,60 meter

Partner: Colette. Huwelijk: Het huwelijk met Colette vond plaats op 08.06.1974 om 12.15 uur. Het werd gevolgd door een rondgang van de bruiloftgasten in het havenkwartier en een huwelijksmaaltijd. Het huwelijk werd voltrokken door de toenmalige ambtenaar van de Burgerlijke Stand, dhr. Hilaire Cattoor. Het oudste toen nog levende visserskoppel, het koppel Van Heetvelde, trad op als getuige.

Kind(eren): Seven

Reus Korno is eigendom van de stad Blankenberge.

Over Korno

De reus Korno werd genoemd naar de vissers- en volksfiguur Cornelius Huys. Deze visser trok bij het uitbreken van WO I naar Engeland waar hij terecht kwam bij de koopvaardij, meerbepaald op de lijn naar Moermansk. Tijdens de oorlog werd zijn schip tot tweemaal toe getorpedeerd. Telkens wist Korno zich te redden. Het was trouwens door Korno dat zijn kapitein van de verdrinkingsdood werd gered. Toen de oktoberrevolutie in Rusland uitbrak was Korno in Moermansk waar hij tot het einde van de oorlog krijgsgevangen werd genomen. Terug in Blankenberge, kreeg Korno van zijn kapitein een vissersboot cadeau voor diens redding op zee tijdens de oorlog.

Korno was een geregelde gast in de Maritime, een café in het havenkwartier. Hij was er gekend als een gepatenteerde kaartspeler, maar evengoed als een flinke drinker. Bij mooi weer ging hij niet naar zee, “in zo’n weer valt niets te verdienen”, zei hij, “tenzij men vele dagen op zee rondzwalpt”. Onze reus was in het vissersmilieu gekend als een stoere bonk. Pas bij stormweer voelde hij zich in zijn sas. Hij moest evenwel bij iedere reis naar een nieuwe bemanning zoeken. Niet iedereen brandde namelijk van verlangen om met Korno de woelige zee te bevaren…