Reuzin Stientje Bogaert

Reuzenpaspoort

Ontwerpdatum: 2015

Ontwerper: Het idee voor het maken van een reus kwam van carnavalsvereniging de Zandstuvers, naar aanleiding van hun deelname aan de Halloweenparade van Blankenberge. Tijdens deze stoet werd een beroep gedaan op de reuzengilde Jan Turpin die er deelneemt met de Reuzin heks Jaqueline...

Hoogte: 3,80 meter

Doop/geboorte: De reuzin werd gedoopt op 24 oktober 2015, peter en meter zijn Bjorn Prasse en Daphne Dumerey. De reus is ingeschreven in het geboorteregister.

Reuzin Stientje Bogaert is eigendom van stad Blankenberge.

Over Stientje Bogaert

Stientje (Justine) Bogaert werd geboren op 12 maart 1832. Ze woonde aanvankelijk in het toenmalige Pekstraatje nr 12, en na de dood van haar man in 1907 in de Pekstraat 57, huidig Parkstraat in Blankenberge.

In oktober 1915 verhuisde ze naar Brugge waar ze vermoedelijk ook overleden is. De inwoners geloofden namelijk dat die vrouw een heks was, een vrouw waar iedereen bang voor was. Ze woonde na het overlijden van haar man alleen en bezat kruidenboeken en verkocht kruiden en mengsels. Ze kon beelden van plaats doen veranderen en voorwerpen laten verdwijnen. Ze was een afschuw voor vissers en kinderen.