Schrijf je in voor de gratis compostcursus RSS

IVBO organiseert in samenwerking met Vlaco vzw in het voorjaar van 2020 opnieuw de cursusreeks 'Thuiscomposteren in de kringlooptuin' of ook wel de 'compostcursus' genoemd.

Deze driedelige sessie bestaat uit een luik theorie, een geleid bezoek en een praktijksessie. Na deze basiscursus composteren hebben de deelnemers voldoende kennis opgebouwd om thuis zelf aan de slag te gaan.

Hoe ziet de cursus eruit?

Deel 1 - donderdag 23 april 2020

Theoriesessie van 18.30 tot 21.30 uur
Locatie: IVBO, Pathoekeweg 41, 8000 Brugge (parking beschikbaar)

Tijdens de eerste bijeenkomst leer je de knepen van het composteren. Wil je goed kunnen composteren, dan moet je immers enkele vuistregels kennen: wat is composteerbaar en wat niet, wat gebeurt er precies tijdens het composteringsproces en welke organismen zijn er actief? Welk systeem is het meest geschikt voor jouw tuin? Aan het einde van de avond heb je voldoende theoretische kennis op zak om thuis een compostvat of -bak op te starten.

Deel 2 - zaterdag 25 april 2020

Geleid bezoek van ongeveer 8 tot 13.30 uur (inclusief reistijd)
Locatie: EcoDemotuin De Palingbeek, Ieper-Zillebeke (IVBO regelt het vervoer)
Opmerking: het bezoek zelf duurt van 10 tot 12 uur, maar we rekenen extra tijd voor de verplaatsing van en naar de Palingbeek.
IVBO legt voor het vervoer heen en terug een touringcar in (gratis). Meer praktische informatie over het busvervoer ontvang je tijdens de eerste les.

Thuiscomposteren is slechts één manier om je tuinresten te verwerken. Je kan verschillende kringlooptechnieken in de tuin toepassen om je tuinresten te voorkomen of te verwerken. Om het verhaal te vervolledigen, brengen we een bezoek aan een gespecialiseerd bezoekerscentrum. Tijdens dit geleid bezoek krijg je meer uitleg over de mogelijke toepassingen van compost en verneem je ook meer over andere kringlooptechnieken in de tuin zoals versnipperd snoeihout als bodembedekking gebruiken, gazonbeheer met de mulchmaaier, nuttig gebruik van grof snoeihout, het houden van kippen, enzovoort.

Deel 3 - zaterdag 2 mei 2020

Praktijksessie van 9 tot 12 uur
Locatie: Recyclagepark Zedelgem, Remi Claeysstraat 15, 8210 Zedelgem 

Onder de deskundige begeleiding van de lesgever krijg je het thuiscomposteren helemaal onder de knie door zelf aan de slag te gaan tijdens deze praktijksessie. Hoe zit een doeltreffende compostbak in elkaar? Hoe belucht je de inhoud van een compostvat? Hoe werk je met bakken? Hoe kun je zelf de kwaliteit van je compost bepalen? Samen met de medecursisten steek je de handen uit de mouwen om de opgedane kennis rond composteren zelf uit te proberen.

Inschrijvingen

De compostcursus is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht en kan via het inschrijvingsformulier of via het nummer 050 45 63 74. Vermeld daarbij duidelijk je naam, volledige adres en telefoonnummer (liefst gsm-nummer). Je inschrijving is pas compleet wanneer je een bevestiging terug kreeg dat je ingeschreven bent.

Om het bezoek aan de Palingbeek en de praktijkles vlot te kunnen laten verlopen, is het aantal deelnemers beperkt. Deelnemers dienen minstens twee van de drie sessies te kunnen volgen en krijgen na afloop een certificaat van deelname.

Meer informatie

Heb je nog vragen over de compostcursus? Neem dan gerust contact op via communicatie@ivbo.be of 050 45 63 74.

Gepubliceerd op vrijdag 28 februari 2020 8 u.