Sportcomplex

Héél wat bedrijvigheid op de sport- en recreatiezone aan de oostzijde van Blankenberge! De verouderde sportgebouwen werden afgebroken, ze ruimen plaats voor een volledig nieuw sportcomplex, mét zwembad. De eerste spadesteek voor de uitgraving van de zwembadkuip vond plaats op 26 november 2021.

Sportsite

Deze site omvat nu al onder meer de tennisaccommodatie, het skatepark Skateplaza en sportzaal De Sportdoze, maar ook SEA LIFE Blankenberge en Bowl Inn. Met dit project komt er naast een nieuw zwembad, ook een ruime nieuwe sportzaal die op termijn de huidige sportzaal d’Hoogploate moet vervangen, alsook een multifunctionele mattenzaal. De bestaande sportzaal wordt mooi geïntegreerd in het nieuwe sportcomplex. Zo zullen bezoekers via één centrale toegang zowel De Sportdoze als de nieuwe infrastructuur kunnen bereiken. 

Zwembad

Het grote zwembad wordt 25 meter lang en 20,50 meter breed en telt acht zwembanen. Het bad krijgt een beweegbare bodem die aangepast kan worden aan de noden van de verschillende gebruikers. Het grote bad wordt net zoals het bestaande Farys Noordzeezwembad gevuld met zout water. Blankenberge beschikt daarmee over het enige overdekte zeewaterbad in ons land. 

Naast het 25 meterbad krijgt het zwembadgedeelte ook een instructiebad met beweegbare bodem, een peuter-doe-bad met zeer geringe diepte, een whirlpool en een glijbaan. Deze baden worden gevuld met leidingwater.

Sportzaal

Naast een nieuw zwembad komt in het nieuwe sportcomplex ook een volledig nieuwe sportzaal. In deze zaal kunnen verschillende zaalsporten beoefend worden op twee speelvelden terzelfdertijd. Deze sportzaal krijgt een uitschuifbare publiekstribune met ruime capaciteit.

Mattenzaal

In het huidige zwembad is er ook een zaal voor gevechtssporten waarvan verschillende verenigingen jarenlang gebruik hebben gemaakt. In het nieuwe sportcomplex wordt deze ruimte vervangen door een volledig nieuwe multifunctionele mattenzaal. De sportdienst zal deze zaal niet enkel inzetten voor diverse (gevechts-)sporten zoals judo, jiujitsu en taekwondo maar ook voor trainingen van de politie, algemene fitness, dans, enz.

Sportbar

Uiteraard is er aan gedacht om na het sporten de dorst te lessen. Een ruime sportbar met groot zonneterras biedt uitzicht op het zwembad, de mattenzaal en de nieuwe sportzaal. Ook niet-sporters zijn hier welkom. De kantoren van de sportdienst maken eveneens deel uit van het nieuwe complex.

CO2-uitstoot verminderen

De afbraak van het Farys Noordzeezwembad en de bouw van een nieuw zwembadcomplex moeten een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot. In het nieuwe zwembadcomplex neemt het bestuur volgende energiezuinige en ecologische maatregelen:

 • verwarming en opwekken van elektriciteit gebeuren via een warmtekrachtkoppeling en zonnepanelen;
 • klimaatregeling van de verblijfsruimte via lucht-lucht warmtepompen;
 • recuperatie van vocht en warmte met een warmtewiel, recuperatie van latente;
 • energie met een warmtepomp en recuperatie van warmte via luchtgroepen;
 • energiezuinige ledverlichting in combinatie met gepaste sturing;
 • plaatsen van een stuk groendak, hergebruik van regenwater en plaatsen van douches en sanitair met waterbesparende automatische kranen.

Met een berekend E-peil van E44 voldoet het nieuwe zwembadcomplex ook ruim aan de BEN-norm. De reductie van CO2 zal aanzienlijk zijn in vergelijking met de uitstoot van het huidige zwembad dat dateert uit 1976 en dat veel energie verbruikt door verouderde installaties.

Timing (onder voorbehoud)

 • In het voorjaar van 2024 moeten de werken beëindigd zijn.

Kostprijs

 • Ruim 17 miljoen euro
 • Projectsubsidie door de Vlaamse overheid (Sport.Vlaanderen): € 888.500,00

Partners

 • Opdrachtgever: Stadsbestuur Blankenberge
 • Bouwheer, sportinfrastructuurbeheerder: Farys
 • Subsidiërende overheid: Sport.Vlaanderen
 • Aannemer: ACH Bouw
 • Ingenieurs- en architectenbureau Essa

Vragen?