Duurzaam nieuw sportcomplex

Duurzame ingrepen in nieuw sport- en zwembadcomplex

Met de ondertekening van het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie verbindt het Lokaal Bestuur zich ertoe om de uitstoot van CO2 met ten minste 40% terug te dringen tegen 2030. Blankenberge werkt hiervoor, binnen de groep Lokaal Klimaatbeleid Noord-West-Vlaanderen, samen met Beernem, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Torhout, Zedelgem en Zuienkerke. Om die ambitieuze doelstellingen te bereiken zijn verschillende maatregelen nodig. Het vorige Burgemeestersconvenant nam al verschillende acties op het vlak van mobiliteit, openbare verlichting, lokale energieproductie, … Die acties worden onverminderd verdergezet en aangevuld met nieuwe acties. 

CO2-uitstoot verminderen

De afbraak van het Farys Noordzeezwembad en de bouw van een nieuw zwembadcomplex moeten een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot. In het nieuwe zwembadcomplex, dat bestaat uit een zwembad, sportzaal, mattenzaal en sportbar neemt het bestuur volgende energiezuinige en ecologische maatregelen:

  • verwarming en opwekken van elektriciteit gebeuren via een warmtekrachtkoppeling en zonnepanelen
  • klimaatregeling van de verblijfsruimte via lucht-lucht warmtepompen
  • recuperatie van vocht en warmte met een warmtewiel, recuperatie van latente
  • energie met een warmtepomp en recuperatie van warmte via luchtgroepen
  • energiezuinige ledverlichting in combinatie met gepaste sturing
  • plaatsen van een stuk groendak, hergebruik van regenwater en plaatsen van douches en sanitair met INFO waterbesparende automatische kranen

Met een berekend E-peil van E44 voldoet het nieuwe zwembadcomplex ook ruim aan de BEN-norm. De reductie van CO2 zal aanzienlijk zijn in vergelijking met de uitstoot van het huidige zwembad dat dateert uit 1976 en dat veel energie verbruikt door verouderde installaties.