Sterrenregister

In Blankenberge krijgen ouders vanaf 02 mei 2024 de mogelijkheid om hun stilgeboren kindje te registreren en dit ongeacht de duur van de zwangerschap. Hiermee kunnen ze niet alleen hun sterrenkindje officieel erkennen. Het is een symbolische stap in het rouwproces die ouders kan helpen met het immense verdriet dat met hun verlies gepaard gaat.

Registreren

  • Registreren is gratis
  • Je kan ook langsgaan aan het loket van de dienst Burgerzaken.

De mogelijkheden en de voorwaarden

  • De aanvraag is onafhankelijk van de zwangerschapsduur.
  • Ouders mogen vrij de naam kiezen, zonder beperking.
  • Er is geen tijdslimiet verbonden aan de vraag, je kan je altijd aanmelden om in het register te komen.
  • Ouders moeten geen bewijs voorleggen van de zwangerschap.

Wat zijn de voorwaarden?

  • Één van de twee ouders woont in Blankenberge.
  • Je sterrenkindje hoeft niet in Blankenberge geboren te zijn. Het sterrenregister is er voor alle stilgeboren kindjes, ongeacht de duur van de zwangerschap.
  • Duurde je zwangerschap 180 dagen of langer, dan ben je ook verplicht om je stilgeboren kindje aan te geven bij de stad of gemeente waar het werd geboren.

Hoe je sterrenkindje registreren?

Je sterrenkindje inschrijven kan je op twee manieren:

Na de aanvraag

Na de aangifte krijg je onmiddellijk een symbolische registratieakte en een herinneringskaartje mee, doe je de aangifte online dan versturen we de documenten naar je thuisadres.

Andere initiatieven van het lokaal bestuur

Troostplek en troostwandeling

In Park De Craene heeft het lokaal bestuur een troostplek gecreëerd, waar je samen troost kan vinden. Vanuit de Troostplek vertrekt er een Troostwandeling. Tijdens deze wandeling word je op een vijftal plekken uitgenodigd om even stil te staan, te luisteren naar en te mijmeren over een lied, gedicht. Ook voor de kinderen is er een link voorzien via een QR-code naar een lied/verhaal aangepast aan hun leeftijd.

Sterrenweide

Naar aanleiding van het masterplan zal de stedelijke begraafplaats uitbreiden met een sterrenweide waar sterrenkindjes een laatste rustplaats vinden. Die uitbreiding is pas in een tweede fase voorzien. Die herdenkingsplaats zal ouders de kans bieden om hun ongeboren kindje te herdenken en de nodige tijd te nemen om te rouwen.

Geboortedreef

(Sterren)ouders krijgen een uitnodiging om deel te nemen aan de aanplanting van een nieuwe geboortedreef in de Duindistellaan.

Wereldlichtjesdag

Iedere tweede zondag van de maand december is het Wereldlichtjesdag. Op die dag, om 19 uur, steken mensen van over de hele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Er is ruimte om rust te vinden, maar ook om elkaar te inspireren..

Koesterweek

Blankenberge neemt in de toekomst deel aan de Koesterweek, een initiatief van het Berrefonds waarbij ouders openlijk hun verhaal delen over het verlies van hun stilgeboren kindje. Meer info volgt binnenkort!

Nog vragen of nood aan ondersteuning?

www.bovendewolken.be

www.berrefonds.be

E-loket

Dien jouw aanvraag voor het sterrenregister hier in.