Tips voor de heropstart van de detailhandel

De Nationale Veiligheidsraad van 6 mei 2020 stipuleerde een aantal maatregelen voor de heropstart van de detailhandel. Vanaf 11 mei 2020 mogen immers alle winkels hun deuren opnieuw openen. Intussen ben jij als handelaar wellicht volop de nodige voorbereidingen aan het treffen. Maar heb je zeker niets over het hoofd gezien? Wij sommen voor jou nog even een aantal tips op, die jouw zaak coronavrij maken:

1. Garandeer de afstand van 1,5 meter en hou rekening met de maximumcapaciteit van je zaak

Dé basisregel voor deze heropstart!

  • Beperk het aantal klanten in je winkel tot 1 persoon per 10 m² en visualiseer dit aan de ingang van jouw zaak.
  • Breng markeringen aan op de vloer.

Misverstanden vermijden? Geef dan deze richtlijnen duidelijk aan met de affiche van Stad Blankenberge, die je onderaan deze pagina gratis kan downloaden. De affiche bevat ook een vrij in te vullen kader voor de maximumcapaciteit van jouw zaak. 

2. Verbreed de winkelgangen van je zaak of organiseer éénrichtingsverkeer in je zaak

Heb je te weinig ruimte in je zaak? Dan kan je wellicht wel een tafel of een winkelrek verschuiven. En indien jouw winkelvloer dit toelaat, kan je éénrichtingsverkeer organiseren, met vaste winkelroute. Wedden dat de klant op die manier nog iets extra ontdekt in jouw zaak?

3. Verzorg de hygiënemaatregelen

Verplicht jouw medewerkers en je klanten om hygiënische middelen te gebruiken. Voorzie daarom aan de ingang(en) en kassa een hygiënekit met onder andere handgel en papieren doekjes.

Heb je paskamers in je zaak? Dan is het aangewezen om ook daar een hygiënekit te voorzien. 

Detecteer de oppervlakten die veel worden aangeraakt en ontsmet regelmatig. Vergeet ook niet om de winkelkarren of manden na elk gebruik te ontsmetten. Zorg tevens dat je zaak voldoende wordt verlucht. 

Heb je tot slot geen automatische toegangsdeur? Zet dan de deur zo veel mogelijk open, op die manier vermijd je besmettingen via de deurklink.

4. Moedig betalen met de bankkaart of contactloos betalen aan

Het is aangewezen om cash betalingen voorlopig te mijden. Moedig je klanten aan om contactloos of met de bankkaart te betalen. Reinig je betaalterminal regelmatig en voorzie bijvoorbeeld oorstokjes om de code in te toetsen.

5. Voorzie een plexi beschermwand (indien mogelijk)

Deze wanden beschermen niet enkel de klant, maar ook jouw personeel. 

6. Zorg voor duidelijke interne communicatie en instructies

Indien je werkt met personeel is het aangewezen om vooraf een duidelijk plan op te stellen met richtlijnen. Een veilige werkomgeving moet door alle werknemers worden gedragen en zorgt ook voor een goede indruk bij jouw klanten. 

Voelt een werknemer zich niet goed, vertoont hij of zij symptomen? Neem dan geen risico en stuur hem of haar dan meteen naar huis!

7. Werk op afspraak

Je houdt best rekening met het feit dat er nog heel wat klanten op hun hoede zullen zijn. Misschien komen zij liever op afspraak om hun favoriete kledij te kiezen? Op deze manier kan je ook stimuleren dat bestellingen op een rustig moment kunnen afgehaald worden. Eventueel kan je ook na de normale openingsuren afspraken maken, zo houd je de toestroom aan klanten zelf in de hand. Of misschien kan je aankopen thuis afleveren?

8. Maak maximaal gebruik van jouw webshop

Heb je reeds een webshop? Of ben je er nog niet toe gekomen? Dan is dit het uitgelezen moment om er eentje te starten! Er is een enorme toename op vlak van e-commerce. Speel hierop in en probeer een goede mix te vinden tussen je webshop en je fysieke winkel. Trek je klanten aan via jouw webshop, en indien ze persoonlijk advies wensen of iets willen passen, kunnen ze bij jou in de zaak terecht. 

Recent startte VLAIO koopinjebuurt.be, een overkoepelend platform voor lokale handelaars, waar webshops worden gebundeld. Verzeker je online aanwezigheid en visibiliteit. Registreren kan via https://koopinjebuurt.be

9. Mondmaskers zijn verplicht voor jou, voor je personeel en voor je klanten

Eenieder is vanaf de leeftijd van 12 jaar verplicht om de mond en neus te bedekken met een masker of een alternatieve stof. Enkel omwille van medische redenen mag een gelaatsscherm gebruikt worden.

De affiche ‘Mondmasker verplicht’ van het Lokaal Bestuur kan je onderaan deze pagina downloaden. 

10. Laden en Lossen

Communiceer met je leveranciers dat ze de voorschriften moeten respecteren voor het laden en lossen. Mondmaskers, handgel én het desinfecteren van de goederen wordt aangeraden.

Opgelet: bevindt je zaak zich in het centrum? Lees dan zeker nog even alle maatregelen voor het winkelcentrum na in het Besluit van de Burgemeester van 7 mei 2020 en zijn latere wijzigingen en deel deze met je leverancier!

Op zoek naar nog extra tips?

Bekijk dan zeker volgende zaken: 

De gids van FOD Economie

FOD Economie publiceerde een gids met richtlijnen voor de heropening van de handelszaken. Deze gids is een aanvulling op het Ministerieel Besluit houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

Het Phoenix Plan

Comeos, Unizo en vakbonden sloegen de handen in elkaar en stelden een aantal sectorale richtlijnen voor de handel op. Deze zitten vervat in het Phoenix Plan.
Naast algemene richtlijnen voor de ganse sector, worden in dit plan ook aparte richtlijnen per branche gebundeld.

De Coronatoolkit van Unizo

Unizo biedt de Coronatoolkit Back to Business aan, met onder andere ‘Heropening van je winkel in coronatijden’.

Andere nuttige links

Maatregelen voor het winkelcentrum: Besluit van de Burgemeester

Heb je een handelszaak in het winkelcentrum? Bekijk dan zeker de door het Lokaal Bestuur getroffen maatregelen die in het Besluit van de Burgemeester van 7 mei 2020 en zijn latere wijzigingen vervat zitten.

  • Voor de winkels in het winkelcentrum wordt door het Lokaal Bestuur een wachtzone met vloerstickers voorzien. Deze stickers worden op 1 meter van de rooilijn en op 1,5 meter van elkaar gekleefd. Hierbij zullen wij telkens het principe van het 'rechts aanhouden' toepassen (rechts aanschuiven, de winkel rechts verlaten). 
  • Innames openbaar domein worden gedurende de maatregelen niet toegelaten voor het deel van de Kerkstraat tussen de Zeedijk en de De Smet de Naeyerlaan.  Stoepborden, beachflags, banken, stoelen,... kunnen dus niet langer uitgestald worden.
  • Het centrum wordt vanaf 11 mei 2020 een voetgangerszone van 11 tot 18 uur. Vanaf 1 juli 2020 treedt dan het zomerregime in. Buiten deze tijdsvork wordt enkel het laden en lossen toegestaan. Verwittig dus tijdig je leverancier!

Communicatietools stad Blankenberge

Download hieronder de affiche voor jouw handelszaak.