Uitkerke en Blankenberge na de fusie

Door de fusie met buurgemeente Uitkerke in 1971 zag Blankenberge zijn inwonersaantal gevoelig toenemen. Door de aanhechting van deze uitgestrekte poldergemeente van ca 15 km² verzesvoudigde het Blankenbergse grondgebied. De fusie van het landelijke en dun bevolkte Uitkerke met het dicht bevolkte en sterk verstedelijkte Blankenberge was een geslaagd huwelijk. Sinds de fusie trekken beide gemeenten aan hetzelfde zeel zonder hierbij hun specifieke karakter te verliezen. Het Uitkerkse poldergebied met zijn unieke fauna en flora deed na het verdwijnen van de publieke vuilnisstortplaats, in de volksmond de vuulhoop genoemd, een nieuwe vorm van toerisme ontstaan, het natuurtoerisme. Naast vogelliefhebbers vonden ook steeds meer fietstoeristen hun weg naar de Uitkerkse Polder. Begin de jaren 1990 ging de stad in zee met de commerciële televisiezender VTM, waardoor Blankenberge nog meer populariseerde.

In tegenstelling tot de jaren 1970-1980, waarin de lokale middenstand in hoofdzaak leefde van het toeristisch seizoen, is Blankenberge sinds het laatste decennium van de 20e eeuw geëvolueerd naar een bruisende badstad waar voor zowel jong als oud heel het jaar door van alles te beleven is. All-weatherattracties zoals het Sea Life Center en het Serpentarium, de heraanleg van de binnenstad, de invoering van verkeersvrije winkelstraten en de vestiging van diverse winkels en boetieks, een aantrekkelijk en gevarieerd cultuuraanbod en de intensieve samenwerking tussen het stadsbestuur en de lokale middenstand, hebben deze evolutie in de hand gewerkt.

In het meest recente hoofdstuk van de Blankenbergse geschiedenis zien we de opkomst van het erfgoedtoerisme. Meer dan 100 beschermde panden en monumenten getuigen vandaag nog van het rijke verleden van Blankenberge en Uitkerke.
Het unieke kleurrijke tegelerfgoed uit de belle-époqueperiode dat, in tegenstelling tot andere kustgemeenten in ons land, wel nog op vele plaatsen in het straatbeeld te bewonderen is, lokt vele erfgoedliefhebbers naar Blankenberge. Zich bewust van deze unieke troef, besloot het stadsbestuur in 2008 om een Belle Epoque Centrum te openen waar de bezoeker via een interactieve tentoonstelling nog eens de hoogdagen van het elitaire badtoerisme in Blankenberge kan herbeleven.

Zie foto 1: het gloednieuwe Belle Epoque Centrum naast de Sint-Rochuskerk opende eind 2008 de deuren. Dit centrum is een enorme impuls voor het erfgoedtoerisme in Blankenberge. Bron: Collectie Belle Epoque Centrum Blankenberge.