Vogelgriep teistert vogels aan de kust RSS

Heb je een zieke of dode vogel gezien? Bel de influenzalijn of maak een melding via het e-loket.

Vogelgriep teistert de vogels aan de Belgische kust. Vooral dieren die dicht bij elkaar broeden, zoals meeuwen, sterns en aalscholvers krijgen het zwaar te verduren. Vogelgriep is erg besmettelijk en dodelijk voor vogels.

Help mee besmetting te voorkomen en raak dode of verzwakte dieren niet aan. Breng zieke dieren ook niet zelf naar het vogelopvangcentrum.

Heb je een zieke of dode vogel gezien?

  • Bel de influenzalijn 0800 99 777 (op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur, tijdens het weekend 24/24 uur).
  • Of vul het meldingsformulier in op onze website (op werkdagen na 16.30 uur). Onze medewerkers komen de vogel(s) dan op een veilige manier ophalen.

Geen reden tot paniek

Mensen

Het vogelgriepvirus is heel besmettelijk en dodelijk voor vogels, maar niet direct gevaarlijk voor mensen. De kans dat het virus van dier op mens overgaat, is bijzonder klein. Uit voorzorg raak je beter toch geen dode of zieke vogels aan. 

Honden

Vogelgriep is vooral heel besmettelijk voor vogels, maar soms raken ook andere dieren besmet. Als je je hond uitlaat, hou hem dan aan de leiband. Zo voorkom je dat je viervoeter een dood besmet kadaver zou aanvreten of opeten.

Pluimvee

Heb je thuis pluimvee (kippen, ganzen, eenden, ...)? Zorg dan dat er zo weinig mogelijk contact is tussen jouw pluimvee en wilde vogels. Dat doe je door: 

  • het pluimvee op te hokken of af te schermen door middel van netten, 
  • het pluimvee binnen eten en drinken te geven.
Gepubliceerd op vrijdag 17 juni 2022 11.30 u.