Vrijwilligers goed verzekerd

Vrijwilligers zijn vaak kostbare werkkrachten omdat hun kosteloze inzet onbetaalbaar is. Maar vrijwilligers worden ook door de wet beschermd en dat houdt onder andere in dat je als vereniging een vrijwilligersverzekering moet afsluiten.

Wetgeving

Om je wat wegwijs te maken in de wetgeving hieromtrent, kan je de website van het Vlaams Steunpunt vrijwilligerswerk vzw raadplegen.

Je vindt er een overzicht van de wetgeving, jouw rechten en plichten, jouw administratieve verplichtingen en een aantal modeldocumenten.

Gratis verzekering

Vanaf 1 april 2019 is er een nieuwe gratis vrijwilligersverzekering en veranderen de erkenningscriteria, het reglement en de polis van de gratis vrijwilligersverzekering. De verzekering wordt aangeboden in Vlaanderen en aan Nederlandstalige organisaties in Brussel. Organisaties die nog in aanmerking komen, kunnen vanaf 1 april 2019 hun nieuwe erkenningsnummer aanvragen. Ze krijgen na goedkeuring beschikking over 1000 gratis vrijwilligersuren gedurende 12 maanden. Na die periode kunnen ze hun erkenning verlengen.

Wat moet je doen als organisatie?

Organisaties kunnen een nieuwe erkenningsaanvraag doen vanaf 1 april, via www.gratisvrijwilligersverzekering.be

Je vindt er alle informatie terug, kan je organisatie registreren en na goedkeuring kan je je activiteiten beheren op dit platform.

Wat als de organisatie niet meer in aanmerking komt?

Vanaf 1 april 2019 komen vzw’s met betaald personeel niet meer in aanmerking voor de gratis verzekering. Aangezien de vrijwilligers immuun zijn, heeft de organisatie verzekeringsplicht en moet zij zelf een polis afsluiten.