Wat is Klimaatbedrijf Blankenberge?

Wat is klimaatbedrijf Blankenberge?

Het Klimaatbedrijf is een coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk of cvso. Dit betekent dat elke inwoner kan deelnemen aan het project én er ook van kan profiteren. Doel? Samenwerken aan een duurzame energievoorziening voor de hele stad.

Waarom een coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk (CVSO)?

  • De cvso betrekt inwoners en bedrijven rechtstreeks bij de energietransitie door hun de kans te geven economisch deel te nemen in het ontwikkelen en uitbaten van hernieuwbare energieprojecten in Blankenberge.
  • Financiële middelen van de stad, de inwoners en bedrijven worden gebundeld in de cvso om te investeren in duurzame projecten met een duidelijk terugverdienmodel.
  • Via de cvso kun je als inwoner zélf investeren in Klimaatbedrijf Blankenberge. Dit doe je via de aankoop van aandelen. De prijs van een aandeel is 250 euro. Aandelen zijn te koop vanaf maart 2024. Bezit je aandelen? Dan dan kan je een percentage aan winst (dividend) uitgekeerd krijgen.

Wat wil Klimaatbedrijf Blankenberge realiseren?

Eerst en vooral wil Klimaatbedrijf Blankenberge 10.000 extra zonnepanelen plaatsen op openbare gebouwen en sociale woningen. Daarnaast wil het een groepsaankoop organiseren voor zonnepanelen voor particulieren. De laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen en elektrische deelwagens staat ook op de agenda. En later wil Klimaatbedrijf Blankenberge ook windmolens plaatsen. Zo kan het zelf duurzame energie opwekken en tegen een voordelige prijs aanbieden aan de inwoners en bedrijven van onze stad.