Week van de Duurzame Gemeente: samen voor onderwijs RSS

Van 18 tot 25 september vindt de Week van de Duurzame Gemeente plaats. De focus ligt dit jaar op kwaliteitsonderwijs.

SDG 4: kwaliteitsonderwijs

Kwaliteitsonderwijs is een duurzaam ontwikkelingsdoel (Sustainable Development Goal of SDG). Het is het vierde SDG in een lijst van 17 werelddoelen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties.

Tijdens de Week van de Duurzame Gemeente vieren we zowel scholen, docenten, bedrijven en individuele inwoners die zich inzetten voor onderwijs, gelijke kansen, welzijn, vorming over wereldburgerschap en SDG’s en het universele recht op onderwijs.

Zomerschool 

Blankenberge draagt bij aan SDG4 via de Zomerschool. De Zomerschool was er deze zomer voor de tweede keer. Dit initiatief van het lokaal bestuur biedt extra leertijd gedurende twee weken in de zomervakantie, helpt kinderen om leerachterstand te voorkomen en biedt hen tegelijkertijd een waardevolle zomerervaring. Want acht weken vakantie is voor sommige leerlingen te lang, vooral voor degenen die een andere thuistaal spreken dan het Nederlands.

Die kinderen krijgen in de zomerschool de kans om creatief aan taal te werken. Leerlingen vanaf de derde kleuterklas tot en met het tweede middelbaar zijn er welkom, ongeacht hun taalachtergrond. Ook leerlingen die thuis Nederlands spreken, maar die extra ondersteuning of taallessen nodig hebben, komen in aanmerking. Een groep toegewijde leerkrachten en begeleiders zorgden voor een combinatie van taalworkshops met sport, creativiteit en sociale activiteiten. Het initiatief sloeg duidelijk aan want alle 48 plaatsen waren snel volgeboekt.

Een duurzame wereld in 2030

Hoe moet een duurzame wereld in 2030 eruit zien volgens jou? Actrice Sali Haidara (#LikeMe) toont leerlingen en leerkrachten hoe ze zelf actie kunnen ondernemen voor een wereld waarin mens en milieu het goed hebben. Ze roept ook op om creatieve ideeën voor zo’n duurzame wereld te delen met de burgemeester. Het stadsbestuur kan immers heel wat betekenen voor een groene, veilige, eerlijke en vredevolle samenleving.

Meer info

www.duurzamegemeente.be 

Gepubliceerd op maandag 18 september 2023 9 u.